Produkter

Taggar

I doften framträder en tydlig nötighet, bitter engelsk marmelad, apelsinskal och härliga fat- och kakaotoner. Smaken är sötare, har en oljig, närmast tjock textur med en stillsam vanilj, demerara-socker och en elegant åldrad ek. Kort sagt en rom i världsklass.

Gammal rom är egentligen en paradox. Att långlagra rom på ekfat i tropiska Västinden, där änglarna dryper av törst är minst sagt förlustbringande. I vissa fall kan bortemot tio procent och mer avdunsta ur faten årligen. Appleton Estate är den romproducent i världen som utmanar naturlagarna allra mest. Inget annat destilleri har så mycket gammal rom i lager. Deras 21 yo är ett imponerande exempel på detta – en rom som nästan inte borde finnas.

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest berömda romsorter.

Gårdens tidigaste historia förirrar sig långt tillbaka till pirat-tiden, man vet att engelsmännen slutligen drev bort spanjorerna i mitten av 1600-talet och att Appleton Estate då tillföll en av erövrarna Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig. Man kan belägga en obruten romproduktion på gården ända tillbaka till 1749.

Den 21-åriga utgåvan är Appletons Estates flaggskepp. Den blandas av ytterst gamla romfat där det yngsta ingående fatet är minst 21 år gammalt. Faten väljs ut av doktor Joy Spence, som är en legendarisk kvinna i romvärlden, den första kvinnliga masterblendern och den person som haft det högsta resultatet någonsin på sin doktorsavhandling i kemi vid university of West India. När Joy Spence valt ut faten som ska ingå i 21-åringen, blandas de varsamt och får gifta sig samman under två år före buteljeringen.

Appleton Estate 21 yo är en delikat och mäktig rom med massor av söt fruktighet, kokos och karamell.

Visste du att:

  • Rom från Jamaica brukar beskrivas som själva urtypen för mörk rom
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 87504 | PRIS: 1299:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 43%
LAND: Jamaica | REGION: St. Elizabeth | PRODUCENT: Appleton Estate
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Appleton Estate

Mer om producenten

Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och började bygga upp exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom. APPLETONESTATE.COM

Se alla produkter från Appleton Estate

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab