Produkter

Taggar

Doften är syrligt söt, mättad med muscovadosocker och citrustoner. I smaken kommer en finstämd nötighet, exotiska frukter, kokos och citrushonung.

Jamaica, den paradisiska ön i Karibien, är kanske den plats i Västindien där de främsta av världens lagrade romsorter produceras. Inget annat land är lika känt för sin mörka rom, och inget annat destilleri har ett så imponerande lager av äldre rom som Appleton Estate i Nassau Valley. Appleton Estate Rare Blend 12 yo är ett exempel på detta.

Många menar att ekfatslagrad, eller mörk rom, är en jamaicansk uppfinning. Det är mycket möjligt att Appletons Estates första godsherre, Francis Dickson, var en av dem som upptäckte ekens hemligheter. Dickson hade fått Appleton som tack för sina insatser när spanjorerna drevs från ön 1655. Det dröjde inte länge förrän engelsmännen fick smak för rom och för att kunna skeppa den klara sockerrörsspriten över havet fyllde man den på ekfat, resten är dryckeshistoria. I dag är mörk ekfatslagrad rom närmast synonymt med rom från Jamaica och i vissa länder kallas mörk rom rätt och slätt Jamaica-rom.

Appleton Estate är ett av världens äldsta romdestillerier. Man vet att familjen Dickson brände rom så tidigt som 1749, men troligen hade man redan då ärvt kunskapen. Appleton Estate är beläget på den centrala delen av ön, i Nassau Valley, strax utanför St Elizabeth. Den mycket stora sockerrörsplantagen är inbäddad i ett speciellt mikroklimat där tillgången till rent källvatten och en kalkrik jordmån ger unika förutsättningar för odling och destillering.

Appleton Estate Rare Blend 12 yo är betydligt äldre än 12 år. I blandningen ingår rom upp till till 18 års ålder. Man har använt både rom från traditionella potstills och från kolonnpannor. Master Blender dr Joy Spence har velat skapa en rom som ska drickas som den är snarare än blandas i drinkar. Därför har den fått tydliga inslag av mandel, apelsinskal och honung. Rare Blend 12 Yo är tänkt att njutas med en god cigarr eller en kvalitetschoklad.

Visste du att:

  • Det är komplicerat att lagra rom längre tid eftersom avdunstningen är så hög i Karibien, Appleton är ett undantag
  • Området som kallas Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills, men använder även kolonndestillering
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom
  • Dr Joy Spence är världens främsta kvinnliga Master Blender inom romindustrin

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 517 | PRIS: 389:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 43%
LAND: Jamaica | REGION: St. Elizabeth | PRODUCENT: Appleton Estate
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Appleton Estate

Mer om producenten

Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och började bygga upp exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom. APPLETONESTATE.COM

Se alla produkter från Appleton Estate

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab