Produkter

Taggar

Det vita romen är den ursprungliga romen, sådan som spanska och engelska kolonisatörer en gång destillerade den. Det var långt innan man kommit på vad ekfat gör med sprit som lagras på dem och långt innan någon blandat en mojito. Appletons vita rom är en klassisk vit rom med anor ända tillbaka till Columbus.

Det som skiljer vit rom från mörk är egentligen bara att den vita aldrig fått någon längre vila på ekfat, om ens någon. Det är eken som ger en rom sin färg, och i vissa fall karamellfärg som flera producenter använder för färgjustering. Oftast är vit rom, så kallad Rhum Industrielle, destillerad i stora kolonpannor medan den lagrade romen, Rhum Agricole görs mer hantverksmässigt i traditionella potstills.

Appleton Estate är Jamaicas äldsta och mest respekterade romproducent. På egendomen i Nassau Valley har rom producerats rom i över 250. Appletons vita rom skiljer sig från mycket annan vit rom genom att det i receptet ingår en betydande mängd potstilldestillerad rom. Samtliga romsorter som ingår i White har dessutom fått mogna på ekfat i upp till tre år för att få mer smak och karaktär. Efter lagringen återfår romen sin vattenklara färg i en långsam filtreringsprocess då spriten leds genom träkol. Det ger en vit rom med en ovanligt smakrik fyllighet som har blivit en favoritrom för mixologer och bartenders över hela världen där den används i mängder av berömda cocktails och longdrinks som kräver en bra och smakrik vit rom.

Smakprofil
Appleton White har en komplex, fruktig, söt smak med persika, gula plommon och päronsplitt som tydliga inslag, där finns också en mycket angenäm ton av kokos och melon ovanpå en robust och fyllig kropp. Appleton White är inte tänkt att drickas rent, utan ska användas som en karaktärsfull smakgivare och blandas med fruktjuicer och andra drycker till njutbara drinkar.

Visste du att

  • Appleton Estate är en av världens äldsta och Jamaicas mest känds romtillverkare.
  • Appleton Estate i Nassau Valley har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
  • Området Cockpit Country där Nassaudalen ligger är en mycket speciell kalkstensspricka som ger Appelton en helt unik ”terroir”
  • Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills
  • Appleton följer whiskyvärldens nomenklatur och åldersanger alltid den yngsta ingående romsorten på etiketten
  • Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: NG14021 | PRIS: 255:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 40%
LAND: Jamaica | PRODUCENT: Appleton Estate
PRODUKTBLAD: Ladda ner

Appleton Estate

Mer om producenten

Gården Appleton tillföll Francis Dickson efter krigsslutet 1655 som tack från den brittiska flottan. Det är troligt är att romtillverkning påbörjades långt tidigare, men inget har dokumenterats förrän 1749. I mitten av 1800-talet såldes Appleton Estate till en framgångsrik jamaicansk affärsman som byggde upp varumärket och började bygga upp exporten av det som idag har blivit Jamaicas mest kända rom. APPLETONESTATE.COM

Se alla produkter från Appleton Estate

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab