Produkter

Taggar

Speyside-destilleriet BenRiach har gjort sig känt som ett av Skottlands mest innovativa whiskydestillerier. De senaste tio åren har man kanske mer än någon annan utvecklat fatlagringen och bidragit till att många nya slutlagringar lanserats. Nu går man vidare och lanserar sin första utgåva i en ny serie med whisky på fatstyrka.

Fatstark whisky, så kallad cask strength, är outspädd whisky buteljerad direkt ifrån fatet utan vidare efterbearbetning eller nedvattning till lägre alkoholhalter. Det är relativt ovanligt att destilleribolagen låter buteljera sin whisky på höga och riktigt höga alkoholhalter och när det gäller smakupplevelsen vinner whisky på att upplevas vid högre alkoholhalter. Etanol är en smakbärare och kraftfull nedvattning reducerar smakerna och slätar över framträdande karaktärsdrag. Vill man uppleva ett destilleri som mest koncentrerat är därför cask strength att föredra. Fatstyrka ger mycket bättre förutsättningar att observera olikheter, karaktärsdrag och husstilar. Dock är det viktigt att man själv tillsätter lite vatten, om än bara några droppar, när man dricker whiskyn eftersom små mängder vatten hjälper till att frigöra alla smakerna. BenRiach cask Strength är den första utgåvan någonsin med BenRiach på fatstyrka och för första gången någonsin får vi nu möjlighet att uppleva ett av Speysides mest intressanta destillerier i sin mest stiltypiska form.

Smakprofil
BenRiach cask strength är buteljerad på 57,2 %. Den har en angenäm söt doft av rostad ek, exotiska frukter, päron och vanilj. Som ofta hos BenRiach märker man mogen persika och en lätt antydan av ingefära och örter. Smaken är fruktig, med en tydlig malt, ljunghonung och blommiga toner. Där finns också kokos, lätt vitpeppar och en lång fruktig eftersmak där en brödig maltighet sakta klingar av. Det är i allra högsta grad en whisky att njuta solitärt, gärna med någon tesked vatten. Den är dock så mild och lättdrucken att den är synnerligen njutbar redan vid fatstyrka.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 20244 | PRIS: 749:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 57.2%
LAND: Skottland | REGION: Speyside | PRODUCENT: BenRiach Distillery
PRODUKTBLAD: Ladda ner

BenRiach Distillery

Mer om producenten

BenRiach är destilleriet som legendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän väckte ur en lång törnrosasömn. Under hela 1900-talet var det stängt eller lagt i Malpåse i närmare 70 år sedan den ödesdigra Pattison-kraschen vid seklets början raserat whiskyindustrin och förpassat mängder med destillerier till historien. BenRiach skulle visserligen pusta till då och då, och sparsamt kunde en växande skara av...

Se alla produkter från BenRiach Distillery

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab