Produkter

Taggar

Färg: mahogny. Doft: Många söta toner, körsbär, bitter marmelad, mörka bär, gräs och kola.
Smak: Russin, sherry, läder, mörk choklad. I eftersmaken kommer en behaglig, lite bitande pepprighet.

Han hade onekligen otur, destilleridirektören John Duff, som styrkt av framgångarna vid sitt Longmorn byggde ett nytt destilleri på andra sidan vägen mellan Rothes och Elgin i Speyside. 1898 stod det klart, men bara fyra år senare slocknade eldarna – det skulle dröja 60 år innan de tändes igen.

”Longmorn 2” byggdes just när den största skandalen i whiskyhistorien – Pattisonkraschen – skulle brisera och stänga destillerier på löpande band. Blott fyra år efter starten tvingades John Duff se banken ta över båda sina destillerier.

Benriach fick inte nytt liv igen förrän 1965 när Glenlivet köpte det illa medfarna destilleriet, men den verkliga pånyttfödelsen skulle dröja nästan 40 år tills whiskylegendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän köpte Benriach från Seagrams. Vid tidpunkten för förvärvet fanns stora mängder whisky i destilleriets lager och de nya ägarna inledde omedelbart en betydande marknadssatsning. Ett mycket aktivt buteljerings- och fatarbete tog sin början (man ändrade också destilleriets stavning till BenRiach). Inget annat skotskt destilleri är lika flitigt när det gäller innovativa fatlagringar och nya lanseringar.

BenRiach sherry matured 12 yo  är en av de mer omtalade av BenRiach många lanseringar de senaste åren. Den består av klassisk sherrylagrad whisky som är minst tolv år gammal. De stora faten har tidigare var värdar för de smakrika sherrysorterna Oloroso och Pedro Ximenes, vilket tillför massor av smak, djup och en attraktiv djupröd färg till whiskyn. BenRiach sherry matured 12 yo buteljeras vid 46 procent.

Visste du att:

  • BenRiach är ett av mycket få destillerier som byggts i betong
  • Under hela 1900-talet var BenRiach traditionella golvmältningsanläggning i bruk
  • BenRiach kommer under 2012 att återstarta golvmältningen och blir därmed ett av endast en handfull skotska destillerier som mältar på gammalt vis
  • BenRiach var 1983 det första Speysidedestilleriet som påbörjade större produktion av rökig whisky

Benriach Sherry Matured 12 yo kan med fördel serveras till den som uppskattar en komplex whisky med en mångfald smaker. Den sherrytunga stilen är traditionell och anses vara den förnämsta av whiskysorter. Sherrylagrad whisky är också utmärkt till desserter och ensamt till kaffe och choklad.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 481 | PRIS: 529:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 46%
LAND: Skottland | REGION: Speyside | PRODUCENT: BenRiach Distillery
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

BenRiach Distillery

Mer om producenten

BenRiach är destilleriet som legendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän väckte ur en lång törnrosasömn. Under hela 1900-talet var det stängt eller lagt i Malpåse i närmare 70 år sedan den ödesdigra Pattison-kraschen vid seklets början raserat whiskyindustrin och förpassat mängder med destillerier till historien. BenRiach skulle visserligen pusta till då och då, och sparsamt kunde en växande skara av...

Se alla produkter från BenRiach Distillery

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab