Fakta
- Vinmakare Charles och Emmanuel Fourny
- Vinstockar över 40 år gamla
- Jordmån humusrik kalkjord så kallad, rendzina
- Lagring sker på 25% små ekfat och sedan på flaskan i minst 30 månader
- Dosage inget socker tillsatt
Om Fourny
Bröderna Fourny odlar vin i ett 40-tal olika premier cru-lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att utveckla många olika basviner till sin slutliga champagne. Vinernas ålder är i genomsnitt över 40 år, vilket är en betydande tillgång. Fournys viner växer i hög grad på vinstockar som en gång ympades av brödernas farfar Albert Fourny. Då valdes endast de bästa och mest livskraftiga plantorna ut, vilket i hög grad påverkar druvorna de utvecklar idag. Odlingarna hos Fourny sker enligt ekologiska principer. Ingen annan näring en kompost plöjs ner jorden och vissa vingårdar skyddas genom att täckas över med gräs. Bröderna Fourny påskyndar inga processer utan agerar enligt naturens villkor. Vinet får den tid det behöver. De låter musten vila i mer än sex månader på sin fällning efter den första jäsningen. Den långa pausen gör att vinet utvecklar så mycket komplexitet att ingen, eller bara mycket liten, sockertillsats blir nödvändig inför den andra jäsningen på flaska. Malolaktisk jäsning och ekfatslagring är också sådant som bidrar till komplexiteten i Fournys champagner.
Fakta
Tips: se på etiketten på baksidan av flaskan när just den är degorgerad.
Sedan augusti 2020 är gården certifierad som « HIGH ENVIRONMENTAL VALUE » LEVEL 3.
Cuvée: 7 månader på jästfällning, 3 sammanhängande årgångar, varav 20% ”reserve wine”
Vinifikation: första pressningen används endast, ligger 7 månader på fällningen med minimal användning av svavel.