Produkter

Taggar

Färgen är gyllene, bubblorna är pärlande och små. Doften är elegant och kraftfull, tydliga färska äpplen med toner av fikon, kryddnejlika och bröd. Smaken frisk och balanserad med fruktighet av äppel, päron och vita druvor.

Det händer inte ofta att det dyker upp ny champagne på marknaden och det är tätt mellan de etablerade champagnehusen på världens vinmässor. Charles Collin är dock ett champagnemärke som först nu börjat ta plats på finkrogar, bröllop och nyårsaftnar och överallt där pärlande bubblor av ädel rang behövs.

Charles Collin var en fransk vinbonde som 1952 tog initiativ till att starta ett odlarkooperativ i Côte des Bar i Aube mellan egentliga Champagne och Bourgogne. Det var länge väldigt omdiskuterat huruvida Aube skulle få klassificeras som champagne. 1909 antogs en lag som förbjöd vinbönderna i Aube att leverera sina druvor till de stora champagnehusen. Lagen möttes av omfattande protester och franska staten fick sända 3 000 soldater till distriktet för att lugna de uppretade folkmassorna. Efter mycket förhandlingar fick Aube bli en underregion till Champagne och 1927 tilldelades samtliga distrikt i Auberegionen fullvärdig champagneklassifikation.

Jordmånen i Aube är ovanligt rik på kalk och påminner mer om den i Chablis än i egentliga champagne. Till skillnad från Chablis är odlarna i Côte des Bar i hög grad specialiserade på pinot noir som trivs när de fuktiga Atlantvindarna sveper in från nordväst och möter den kontinentala värmen från söder. Pinot noir svarar för cirka 90 procent av odlingarna och den typiska champagnen från Aube är därför mjuk, fruktig och bärig.

Blanc de Noirs består till 100 procent av pinot noir.

  • Côte des Bar är ett av champagnes fem stora distrikt
  • I en flaska från Charles Collin finns koldioxid som motsvarar 100 miljoner bubblor
  • Vinet får ligga upp till åtta månader på ståltank innan det tillsätts jäst och flasklagras
  • Varje år tillverkas tre miljoner flaskor champagne
  • Charles Collin började exporteras så sent som 2012

Charles Collin är en ytterst prisvärd champagne i den bäriga och fruktiga stilen lämplig både som fördrink och till mat. Särskilt utsökt till lättare fiskrätter, skaldjur och lite matigare sallader.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: N76613 | PRIS: 259:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 12%
LAND: Frankrike | REGION: Champagne | PRODUCENT: Champagne Charles Collin
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Champagne Charles Collin

Mer om producenten

Charles Collin grundade 1952 ett odlarkooperativ i hjärtat av Côte des Bar. I dag består kooperativet av omkring 160 vinbönder som tillsammans odlar viner på cirka 330 hektar. 92 procent av odlingarna täcks av pinot noir och cirka 8 procent av chardonnay. En stor del av produktionen går i bulk till de stora champagnehusen där de buteljeras under andra etiketter. Sedan 1993 väljs dock en mindre del av produktionen ut för att...

Se alla produkter från Champagne Charles Collin

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab