En ren och klar smak av krondill, finstämd och elegant, utan spritighet med en varm och lång eftersmak. Färgen är kristallklar, vilket givit akvaviten dess namn – Argentum betyder silver på latin.
Det finns inget som förenar skandinavisk mat- och dryckeskultur lika mycket som akvavit. Svensk, norsk och dansk akvavit är inte bara bäst i världen, den är själva portalen till skandinavisk gastronomi. På senare år har flera små hantverksproducenter förnyat traditioner och börjat producera akvavit utifrån ett rigoröst kvalitetstänk. En sådan är danska Den ny spritfabrik A/S och deras dillsnaps ”D Argentum” – den enda patentskyddade akvaviten i världen.
Att kryddat brännvin har blivit en så omistlig del av den skandinaviska kulturen hänger samman med att man på våra breddgrader aldrig kunnat odla vin. De rusdrycker som stod tillbuds i det gamla bondköket var mjöd, öl och brännvin. Men konsten att destillera ett absolut rent brännvin är mycket sentida. För att dölja orenheter och finkelsmak lärde man sig därför tidigt att krydda brännvinet. De kryddor som var de allra bästa maskörerna var sådana som gav kraftig smak som malört, pors, kummin och dill. Med tiden utvecklades i synnerhet dill- och kumminet till kungskryddor för det skandinaviska brännvinet.
- Förutom sädessprit (företrädesvis av vete) används bara en enda ingrediens i D Argentum – dill
- För att göra tio liter D Argentum krävs ett kilo dillkronor
- Efter skörd körs dillen omgående till destilleriet i kyltankar
- Dillens blad används inte
- Efter flera års forskning föll valet på krondill av typen Mammut
- Krondillen får före destillationen dra (macerera) i minst 50-procentig sprit i två veckor