Produkter

Taggar

Medelfylligt vin med kryddig smak av mörka bär, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter såsom en mustig köttgryta eller en ”fransksmakande” hamburgare. Vinet kan även lagras ett par år.

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. Här odlas och lagras några av Frankrikes mest ryktbara viner. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Floden Rhône slingrar sig från nästan 1 800 meters höjd i schweiziska Alperna, via Genévesjön, in i Frankrike och ner till Medelhavet där den mynnar inte långt från Marseille. I Rhônedalen odlas några av världens främsta viner kända för sin eleganta kryddighet, sin smakrikedom och sin konsekvent höga kvalitet. Rhônevinerna, inte minst från Paul Jaboulet, brukar räknas till Frankrikes absoluta toppviner.

Parallèle 45 består av 60 % grenache och 40 % syrah. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker på ståltank där vinet får ligga under lång tid.

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. Första journalanteckningarna om vinifiering är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Hans tvillingsöner visade sig vara hängivna vinodlingen och en av dem fick namnge företaget. Sedan 2006 ägs Paul Jaboulet av schweiziska familjen Frey med den berömda oenologen Caroline Frey i spetsen. Familjen Frey är en respekterad champagnetillverkare med ägarintressen i champagne och i Bordeaux där man residerar i cru-slottet La Lagune i. I dag är odlingen ekologiskt och biodynamiskt inspirerad och Paul Jaboulet rankas som ett av Frankrikes och därmed världens främsta vinhus.

  • Till Rhôneviner räknas de viner som odlas i franska delen av Rhônedalen mellan Vienne i norr och Avignon i söder
  • Namnet Parallèle har använts sedan 1950-talet
  • Parallèle kommer från flera utvalda vinhus i området
  • Troligen odlades vin vid Rhône av Fenicierna redan 500 f.kr
  • Förr användes Rhônevinerna för att höja kvaliteten på vinerna från Bordeaux
  • I Rhônedalen odlar Paul Jaboulet vin på drygt 100 hektar, varav en fjärdedel i Hermitage, man äger också stora områden i berömda Châteauneuf-du-Pape

Parallèle är ett utmärkt vin till en mustig gryta, till grillat eller andra rätter med kraftiga smaker. Det är också mycket bra till smakrika hårdostar. Kan drickas nu men utvecklas ytterligare under några år, lämplig serveringstemperatur är 16 – 18 grader.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 22800 | PRIS: 109:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 14%
LAND: Frankrike | REGION: Côte du Rhône | PRODUCENT: Paul Jaboulet
PRESSBILD: Ladda ner

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet är ett av Frankrikes prestigefulla vinföretag och producerar några av Rhônedalens mest klassiska viner, där deras ”Hermitage La Chapelle” anses vara ett av världens bästa viner. Vinhuset Paul Jaboulet grundades 1834 av Antoine Jaboulet och ägs idag av den schweiziska familjen Frey. Caroline Frey är utbildad oenolog och är ansvarig vinmakare i företaget. Familjen har även ägarintressen i Champagne samt...

Se alla produkter från Paul Jaboulet

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab