Historia
Redan de gamla grekerna gjorde Metaxa, åtminstone om man med gammal menar affärsmannen och entreprenören Spyros Metaxa som 1888 var den första i Grekland som började destillera brandy. För att få sin sprit mer harmonisk kom han på att blanda den med vin och örter. Tack vare vetgirighet och smakfull nyfikenhet gjorde han i och med detta familjen Metaxas namn odödligt.
Det var i Pireus, i Atens hamnkvarter, som Spyrus Metaxa och hans bröder började experimentera med att utveckla en helt ny spritsort. Snart spred sig ryktet om bröderna Metaxa bland 1800-talets mondäna atenare och det nya grekiska vindestillatet fick ett stort genomslag. 100 år senare har Metaxa vuxit sig djupt in i den grekiska folksjälen. Metaxa och Grekland är lika oskiljaktiga som oliver och fetaost.
Fem snabba om Metaxa
- Metaxa exporteras i dag till närmare 100 länder
- Den klassiska drycken har blivit populär genom effektiv marknadsföring tillsammans med den grekiska turismindustrin
- I huvudsak tillverkas fem sorters Metaxa
- Metaxa åldersmärks med stjärnor, en för varje år, den Metaxa som i huvudsak säljs som bolagets premiumprodukt har tolv stjärnor.
- För att hylla det grekiska kulturarvet är flaskan formgiven efter en antik grekisk amfora.
Hur dricker man Metaxa?
Metaxa är i första hand en dryck som är tänkt att drickas som den är men passar även utmärkt tillsammans med is. Den är också mycket njutbar som basingrediens i en lång rad drinkar som Grekisk Mojito och Caipirinha.