Produkter

Taggar

Port Charlotte Scottish Barley röks till 40 ppm fenoler i malten, vilket är ungefär samma nivåer som den hårdast rökiga Islaywhiskyn. Smaken är distinkt rökig med en ö-typisk ton av brinnande björkved. Där finns en behaglig sälta, jod, svartpeppar och vanilj. Texturen är oljig, nästan krämig Med vatten kommer fler eleganta toner, en fruktig sötma och en söt esterrik blommighet. Eftersmaken är mycket lång där röken sakta försvinner bort under lager av ek, svartkrut och garvat läder.

För snart 200 år sedan tändes eldarna på ett nystartat destilleri långt ute på västra Islay. Det låg i den lilla byn Port Charlotte alldeles vid den djupa havsviken Loch Indaal som nästan delar Islay i två delar. Port Charlotte distillery stängdes för gott 1929, men namnet skulle tas till heder igen när Bruichladdich 70 år senare presenterade sin första riktigt rökiga whisky. Året var 2006 och whiskyvärlden hade fått en ny klassisk Islaywhisky.

Det första Jim McEwan och det nya ägarbolaget gjorde när de väckte Bruichladdich ur sin långa Törnrosasömn var att börja destillera en gammaldags hårt rökt traditionell Islaywhisky. Tanken var att den skulle komplettera den milda, äldre whiskyn som fanns i lagerhusen vid tiden för förvärvet. Port Charlotte Distillery var en gång känt för att göra en tung, rökig whisky där malten torkades under öppna torveldar. För att hedra de män, som slet ut sig på torvmossarna och i kölnorna vid det gamla destilleriet valde Bruichladdaich att kalla sin nya rökbomb för just Port Charlotte.

När Port Charlotte lanserades 2006 fick den omedelbart ett storartat mottagande. Den massiva Islayröken i kombination med en mjuk och elegant Bruichladdich-karaktär tog recensenterna med storm.

Port Charlotte Scottish Barley är en distinkt rökig whisky som lagrats i de gamla stenhusen som en gång tillhörd Port Charlotte Distillery.

  • Bruichladdich tillverkar tre huvudtyper av whisky, orökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
  • Bruichladdich har experimenterat med alla typer av destillering, upp till quadrupel
  • Bruichladdich uttalas ungefär ”brookladdi”. Namnet är gaeleiskt och betyder sluttningen mot stranden.
  • Man destillerar hantverksmässigt mycket långsamt, använder i hög utsträckning lokala råvaror, buteljerar och handetiketterar vid destilleriet.
  • Fenoler är ett av naturens giftigaste ämnen, några gram dödar en vuxen människa, vilket motsvarar vad man får i sig om dricker några hundra flaskor Port Charlotte på en kväll.

Port Charlotte Scottish Barley är en whisky för den som uppskattar hårt rökig och kraftfull whisky. Den är distinkt och intensiv. Men det är i allra högst grad en tvådimensionell whisky som under den uppkäftiga ytan har en mjuk, elegant och sofistikerad personlighet. Det är en utmärkt afterdinner-dram och en spännande smakhöjare till exempelvis kaffe- och chokladefterrätter.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 85313 | PRIS: 610:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 50%
LAND: Skottland | REGION: Islay | PRODUCENT: Bruichladdich
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Bruichladdich

Mer om producenten

1939 fick Bruichladdich nya amerikanska ägare som satsade stort på att göra en skotsk whisky för den amerikanska marknaden ”The real McCoy”. Satsningen föll samman på grund av andra världskriget. I modern tid har ägarskiftena fortsatt fram till 2001 då vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid förvärvade Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim...

Se alla produkter från Bruichladdich

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab