Produkter

Taggar

Vinet är tydligt, med rena fruktaromer av plommon, mörka torkade körsbär och med inslag av kryddor, tobak och läder. Smaken är fullmogen med inslag av moreller, körsbär och tobak och med en välbalanserad syra.

Valpolicella är ett av världens mest spännande vindistrikt. Kungsvinerna Amarone och Ripasso har gjort det lilla bergiga distriktet, strax öster om Gardasjön berömt över hela världen. Men distriktet har en rad andra klassiska viner som i allra högsta grad bidragit till att Italien enligt många mycket väl kan vara världens ledande vinland.

Familjen Speri är en legendarisk vinodlarfamilj som sedan fem generationer odlat vin i den mest berömda historiska delen av Valpolicella, Valpolicella Classico. I dag anses familjen vara en av stöttepelarna inom den italienska oenologin och deras amarone är en av de mest prestigefyllda.

Speri odlar sina viner på egna gårdar som täcker cirka 50 hektar främst i kommunerna Negrar och Fumane. Speri är traditionalister, mycket noggranna och måna om hantverket. Man binder exempelvis upp stockarna i pergolor för att optimera exponeringen av sol, man skördar manuellt och man använder inte konstgödsel utan stockarna gödslas naturligt med gräs och löv. Familjen Speri blandar inte viner från olika vingårdar. Varje vin buteljeras under respektive vingårds namn för att man vill lyfta fram varje vingårds särart och unika stil.

Sant’Urbano är förmodligen den mest ansedda av familjens vingårdar. Den ligger högt på en vacker soldränkt kulle nästan 300 meter över havet i kommunen Fumane och omfattar 19 hektar lavarika lerjordar.
Sant’Urbano Classico Superiore är ett av de mest stiltypiska av regionens viner. Druvorna är corvina veronese 70 %, rondinella 25 %, molinara 5 %. Efter skörden lämnas druvorna att torka i gårdens torkhus mellan 20 och 25 dagar. Torkningen koncentrerar smak- och aromämnen och ger vinet dess välbalanserade karaktär.

Visste du att:

  • Valpolicella tros betyda dalen med vinkällarna. Man vet att romarna odlade vin i området redan på 500-talet före Kristus
  • Vinerna från Valpolicella var kejsar Augustus favoritvin
  • Regionens ursprungliga vin anses vara den söta recioton
  • Familjen Speri är kända för att vara mycket konservativa vinmakare och deras viner brukar alltid tilldelas de högsta utmärkelserna i den italienska vinpressen.

Sant’Urbano Classico Superiore är ett exemplariskt vin för den som vill uppleva en av de främsta italienska vingårdarna från det kanske mest intressanta distriktet. Vinet är färdigt att drickas nu, men vinner ännu mer på några års lagring. Det bör nå sin topp runt 2015, men har längre lagringspotential än så. Sant’Urbano Classico Superiore är ett utpräglat vin för finare kötträtter som rosastekt oxfilé och entrecote, men också till vilt och i synnerhet lamm. Det gör sig också mycket väl tillsammans med vällagrade ostar.

Kort om producenten
Familjen Speri har en lång historia av vinodling i Valpolicella Classico. Under snart 150 år har man gått i spetsen för regionens viner och man har en mycket stor del i att Valpolicella blivit världsberömt, för sina signaturviner amarone och ripasso. I dag har familjen Speris egendomar vuxit till 50 hektar och man hyllar det traditionella hantverket och odlar utan bekämpningsmedel och konstgödsling i en traditionell stil. Samtliga vingårdar ligger i två kommuner i det historiska hjärtat av Valpolicella, Classico, som omfattar sju kommuner. I dag säljs Speris viner över hela världen och företaget Fratelli Speri sysselsätter ett stort antal medarbetare.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 76483 | PRIS: 179:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 14%
LAND: Italien | REGION: Valpolicella | PRODUCENT: Speri
PRESSBILD: Ladda ner

Familjen Speri har under flera generationer varit aktiva vinproducenter. De äger idag totalt 45 hektar vingårdar i de bästa delarna av Valpolicella Classico, främst i kommunerna Negrar och Fumane. Allt vin produceras på druvor från egna vingårdar, och de vinifieras separat för att behålla varje vingårds individuella karaktär. Manuell skörd och användning av organisk näring istället för konstgödning borgar för hög...

Se alla produkter från Speri

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab