Irländsk whiskey, som i likhet med amerikansk stavas med "ey" istället för "y", är på stark frammarsch. Den milda, honungssmakande whiskeyn som så många tagit till sig, är på flera sätt olik den skotska. Smakskillnaden beror främst på att myndigheterna på 1800-talet införde skatt på mältat korn (för att stävja det utbredda hembränneriet). Som en följd av detta började irländarna att blanda mältat korn med skattebefriat omältat. Resultatet blev en mjukare och gräddigare whisky, vilket förstärktes av att man av tradition trippeldestillerade malten. Detta medförde att den irländska whiskeyn utvecklade en smakprofil som gör den unik i whiskyvärlden.
Tullamore D.E.W är ett av den irländska whiskeyns flaggskepp och i hög grad den whiskey som fört den irländska traditionen vidare. I åtskilliga konsumenttester har den år efter år klarat sig avsevärt bättre än de stora skotska märkena. Tullamore D.E.W. 12 Years Old är banérskeppet i Tullamores armada. Den blandas i små batcher av fat som vilat i minst 12 år i lagerhusen i Midleton. Faten har tidigare innehållit bourbonwhiskey, men också portvin och sherry. Precis som sina yngre syskon är 12 YO trippeldestillerad, detta tillsammans med den långa lagringen gör den till den mjukaste och mest finstämda i serien.
Vad kan du om Tullamore D.E.W. 12 Y.O. & irländsk whiskey?
- Tullamores originalpanna från 1829 tjänstgör fortfarande på Kilbeggan Distillery.
- Irländska potstills är oftast betydligt större och rundare än de skotska.
- Irländsk whiskey brukar beskrivas som den blommigaste i världen.
- Den irländska traditionen brukar tillskriva nationalhjälten St Patrick förtjänsten av att ha tagit whiskeyn till Irland.
Tullamore D.E.W. 12 kan med fördel serveras den som vill uppleva en mer lagrad irländsk whiskey, och framförallt den som uppskattar milda, mjuka smaker. En mer likörliknande, Baileyssmakande whiskey är svår att tänka sig.