Wild Turkey 81 proof

en flaska bourbon wild turkey

Wild Turkey 81 proof

Wild Turkey 81 är en whiskey för den som vill prova en traditionell bourbon i klassisk Kentuckystil. Mer bourbon än så här blir det inte. Det är en smakrik whiskey som både kan drickas som den är,  med en försiktig nedvattning, eller användas som drinkbas i berömda amerikanska whiskeydrinkar.

Wild Turkey 81 proof är en genuin bourbon i traditionell Kentuckystil. Den blandas av sex-, sju- och åttaårig bourbon och är den första whiskeyn som biträdande master distiller Eddie Russel tagit fram. Wild Turkey lagras enbart på starkt kolade färska ekfat och får därigenom en kryddig vaniljton. Smaken är söt och fruktig med inslag av torkad frukt, pomerans, bitter choklad, mynta och cederträ. Wild Turkey 81 proof är designad för att vara den ultimata drinkbasen till drinkar som Manhattan och Mint Julep där den berömda ”Wild Turkey-kicken” blir som mest tydlig.

Rökighet
Betyg (1 röst)
5
Skriv ut
Art. nr.
85842
Storlek
70 cl
Alkohol
40 %
Land/Område
USA
Typ
Amerikansk whiskey Bourbon
Producent
Wild Turkey

Visste du att:

  • Bourbon måste enligt lag innehålla minst 51 procent majs i batchen, resten är i regel råg och korn.
  • Bourbon och Tennessee-whiskeyn får bara lagras en gång på nya ekfat.
  • Amerikansk whiskey har ibland irländskt/gaeliskt ursprung därför stavas den ofta med ett extra e, som i gaeliskans uisque.
  • Wild Turkey görs enligt sour mash-metoden, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd.
  • Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
  • Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen. Förr jagades den hårt för sitt vita kött, men odlas numera i kalkonfarmer.

 

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

Producent Wild Turkey

Wild Turkey lanserades av vin- och spritkedjan Austin Nichols efter förfrågan av en kund som ville ha en whiskey att imponera på sina vänner med under kalkonjakten. Whiskeyn sålde bra, kedjan växte och fick fler och fler betydande varumärken. I mitten av 1800-talet kom de irländska bröderna James och John Ripy till den lilla staden Lawrenceburg i Kentucky. De slog sig ned vid floden, byggde ett destilleri och började tillverka whiskey. Efter ett par översvämningar flyttade de upp destilleriet på ett litet berg som kallades Wild Turkey Hill.  1971 tog Austin Nichols över bröderna Ripys familjedestilleri på Wild Turkey Hill, och whiskeyn som mycket länge köpts in från andra destillerier fick märkligt nog ett hem med samma namn.

När irländare och skottar slog sig ner i det nya landet och började bruka jorden i Bourbon county, som senare skulle bli Kentucky, stod whiskey lika högt upp på önskelistan som ett vajande sädesfält. Eftersom korn visade sig svårodlat började man istället odla majs som trivdes som ogräs på fälten. Det sägs att den första som destillerade whiskey gjord på majs var baptistpastorn Elijah Craig. Det lär ha skett samma dag som Bastiljen föll i Frankrike, den 14 jul 1789.

Jimmy Russell är den längst aktiva Master Destiller i världen. I över 60 år har han bevarat traditionen hos Wild Turkey som går tillbaka i generationer. Han beskrivs som den ultimata hantverkaren och den sanna ambassadören för Amerikas inemska sprit. Jimmy Russell är för vissa till och med känd som Buddha of Bourbon. Hans legendariska status är ingen överraskning och inom communityt av bourbontillverkare kallas han ofta för "the master distiller's master distiller ". 2005 tog hans son, Eddie Russell över som Master Destiller.

I tillverkningen av Wild Turkey använder man vatten som kommer från floden Kentucky River. Vattnet filtreras naturligt genom kalksten som tar bort järn och andra orenheter. Destilleriet använder fortfarande sin ursprungliga jäststam som har blivit ägandeskyddad av Wild Turkey och som har skapat deras signatur smak i över 60 år.

Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.

WILDTURKEY.COM

WILD TURKEY FACEBOOK

 

Inspiration