Produkter

Taggar

Inspiration:
Alexander Sjögrens hetvägg

Ingredienser

  • 12-20 stycken semlor

Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner

  • 2 dl lantmjölk
  • 2 msk Tullamore D.E.W.
  • 1 ½ msk farinsocker
  • 1 krm mald kardemumma

Till degen:

  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 st ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kardemumma
  • 80 g smör (normalsaltat)
  • 1 dl strösocker

Till fyllning:

  • 500 g mandelmassa
  • 1 dl mald mandel
  • ½ dl hackad mandel
  • 1 droppe bittermandelolja
  • 1 msk kardemumma
  • 2 msk vaniljsocker
  • ½ dl florsocker
  • 1½ dl mjölk
  • 3 dl lättvispad grädde till topping.

Tillagning

    Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner

    1. Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum.

    Fördeg: 

    1. Smula jästen.
    2. Värm upp mjölken fingervarmt. 
    3. Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg.
    4. Låt vila i 20 min.

    Resten av degen: 

    1. Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
    2. Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
    4. Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader.
    5. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

    Fyllning: 

    1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

    Montering:

    1. Skär av toppen på bullarna.
    2. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen.
    3. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde.
    4. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.
    5. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

    Stjärnkocken Alexander Sjögren, svensk representant i Årets Bocuse 2017,  delar med sig av receptet på sin favoritsemla.

    – Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan.  Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Lammkotletter med grönkålssallad

    Lammkotletter med grönkålssallad

    Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. :-) Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis! 4 pers. 20 minuter Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

    Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

    När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin. Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

    Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

    När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas Barolo. Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

    Krämig tryffelpasta med ruccola och parmesan

    Vad passar bättre än att snabbt kunna svepa ihop en god tryffelpasta på fredagkväll efter arbetsveckans slut? Efter 10 minuter är den klar att servera till ett glas Barolo Flori. Tillagningstid: 10 minuter, 4 personer Tipset: Receptet funkar utmärkt att tillaga med en god tryffelolja, rör då ner den i parmesangrädden. På bilden har vi använt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto ©...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Vietnamesiska wraps med lax och soya- och sesam dipp

    Vietnamesiska wraps med lax och soya- och sesam dipp

    Asiatiskt drömrecept när du vill ha något snabbt och lätt till en ljuvlig cava som Vilarnau. Fungerar utmärkt som både förrätt eller tilltugg innan middagen ska avnjutas. Tillagningstid 20 minuter, 4 pers. Tips: Variera fyllningen med dina favoritgrönsaker. Dock tänk på att inte använda blöt fyllning som tex. tomat som inte är urkärnad, då rinner vätskan igenom. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Grillade fläskracks och salsiccia med grillad bulgursallad och balsamtomater

    Grillade fläskracks och salsiccia med grillad bulgursallad och balsamtomater

    Gör dig redo för en grillkväll med alla vännerna på terrassen och bjud på detta härligt matiga recept till en flaska Mandrarossa. Enkelt att tillaga vid stort sällskap och vi lovar att ingen gäst kommer lämna hungrig efter denna middag. Som ni ser är det inga enheter i receptet, utan här gäller det att känna sina gäster och tänka till. Om inte annat blir det goda rester dagen efter. ;-) Tillagningstid ca 40 min....

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab