Aperol

en flaska aperol

Aperol

Aperol Spritz är mycket lätt att blanda hemma. Ingredienserna är enkla och förberedelserna minimala. Det enda som behövs är en flaska Aperol, mousserande Prosecco, bubbelvatten, en apelsin och is. En traditionell Aperol Spritz följer 3-2-1-regeln. 3 delar Prosecco, 2 delar Aperol, 1 skvätt sodavatten. Fyll på med is och garnera med en apelsinskiva. Svårare är det inte att servera en av världens mest trendiga drinkar. Vill du göra den mer intensiv eller snällare så balanserar du lätt med proportionerna. Med en Aperol Spritz kan man inte misslyckas. Du kommer att bli nöjd hur du än gör. Tänk på att inte snåla på isen när du blandar en spritz. Drinken ska serveras kall och läskande.

Betyg (18 röster)
4
Skriv ut
Art. nr.
729
Storlek
70 cl
Alkohol
11 %
Land/Område
Italien
Typ
Aperitif - Bitter
Producent
Aperol Campari

Få drinkar är lika somriga och populära som Aperol Spritz. Det finns inte en bar eller uteservering på någon strandpromenad där man inte kan få en bitterljuv Aperol. Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé, inte minst i Sverige – Dessutom är Aperol Spritz mycket lätt att blanda och är därför en omtyckt hemmadrink. Receptet är ett av de mest googlade i kategorin mat och dryck.

Aperols historia

Första gången Aperol visades upp för världen var på handelsmässan i italienska Padova 1919. Bakom vindrinken stod familjeföretaget Fratelli Barbieri och bröderna Luigi och Silvio Barbieri. De hade arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen. De gjorde sina experiment i sin lilla vinbutik i Padova och legenden berättar att de gjorde många resor för att hitta de kryddor och örter de ville ha. Det var mitt under första världskriget och det krävdes både mod och driftighet för att få tag på ingredienser.

Recpetet

Receptet de enades kring är exakt detsamma i dag som för 100 år sedan. Det mesta i originalreceptet är som alltid i sådana här sammanhang en väl bevarad hemlighet, men bland de många ingredienserna är några kända, som pomerans, bittra och söta apelsiner, rabarber och kinin. Aperol blev ingen omedelbar succé, det skulle dröja till efterkrigstiden, men då formligen exploderade intresset, särskilt bland unga vuxna i städer som Milano, Verona, Venedig och Turin. På 1950-talet blev Aperol Spritz en innedrink på såväl lantliga tavernor och värdshus som på trendiga stadsbarer. Aperol Spritz är populärt av många skäl, ett av dem är att drinken är alkoholsvag, något som uppskattas av många, inte minst unga vuxna och hälsomedvetna konsumenter. Aperol påminner på många sätt om Campari, men är mindre bitter, och framförallt är alkoholhalten blott hälften så hög.

Varför heter det Spritz?

Att dricka spritz är en norditaliensk tradition som på senare år har spritt sig över stora delar av världen. Spritzens ursprung är till stora delar obekant. Det tyska namnet på en pur-italiensk drink är onekligen lite förvånande. Troligen uppkom spritzen under 1800-talets österrikiska ockupation av Norditalien. Namnet har att göra med det tyska verbet ”spritzen”, som betyder spraya. Det kan också komma från de mousserande österrikiska vinerna från de västliga delarna av Wachau. De tyskspråkiga soldaterna blev förtjusta i att dricka de lokala vinerna från Veneto. Eftersom dessa var kraftfullare och mer alkoholstarka än vad de var vana vid hemifrån började de hälla sodavatten i vinet. Detta gav upphov till ”The White Spritz” som fortfarande serveras på många barer i städerna i norra Italien. Bruket att dricka Spritz spred sig från soldaternas bord till borden intill, till andra trattorior och så småningom till hela Italien.

Aperol har fått sitt namn från det italienska ordet ”apero”, som betyder öppna. Aperol Spritz är en så kallad aperitivo, en aptitretare som öppnar upp inför måltiden och förbereder magen. Bitterheten och sötman som är så typisk för Aperol gör att en spritz passar till många typer av tilltugg. I Italien serveras Aperol spritz ofta med Venetos traditionella småplock, cicchetti, som är ett slags tapas som kan varieras i det oändliga. Beroende på väder, årstid, om det är nära havet eller uppe i bergen kan cicchetti göras på kött, ost, fisk, grillade grönsaker med mera. Cicchetti brukar ofta presenteras smakfullt upplagda på bardiskarna.

Blanda din Aperol Spritz

Aperol Spritz är flärdfull, enkel att göra och underbart god. Det är en gnistrande frisk drink med mycket smak av apelsin, vanilj och bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller mer sodavatten. Om man så önskar kan man servera drinken helt utan sodavatten, då blir den än mer intensiv i smaken.

Snacks

Aperol Spritz passar i många olika sammanhang: att skåla med efter jobbet, under brunchen eller innan middagen. Vill du dricka Aperol Spritz på äkta italienskt vis kan du anamma aperitivo-traditionen "cicchetti". Det innebär att Aperol Spritz kombineras med smårätter och tilltugg som oliver, små smörgåsar och andra italienska aperitivos. Här har vi samlat våra favoritrecept på goda tilltugg, för en riktigt lyckad fördrink.

Hur länger håller en flaska?

Du kan lugnt spara din flaska Aperol i ditt "barskåp" eller kylskåp ganska länge. På grund av alkoholen och sockerhalten, som båda är bra saker som konserverar drycken mot förändringar, håller en flaska Aperol i många år. Möjligtvis kan färgen avta om flaskan utsätts av för mycket sol. En ny eller öppnad flaska spelar inte så stor roll.

Vad är skillnaden på Aperol och Campari?

Aperol är den lättare och fruktigare aperitifen för sammanhang där ni är många personer som samlas och ni vill servera en drink som är lätt att tycka om och som ser festlig ut. Med tanke på de få ingredienserna är den även lätt att blanda flera av. Campari har en mer vuxen smak som många upplever att man måsta lära sig att tycka om. Drinkarna man oftast blandar med Campari är mer arbetade och passar mindre sällskap där du kan tillåta dig att skaka drinkarna och göra snyggare serveringar.

 

Producent Aperol

Första gången Aperol visades upp för världen var på handelsmässan i italienska Padova 1919. Bakom drinken stod familjeföretaget Fratelli Barbieri och bröderna Luigi och Silvio Barbieri som arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen. Receptet de tog fram i sin lilla vinbutik i Padova är exakt detsamma i dag som för 100 år sedan. Det mesta i originalreceptet är hemligt, men bland de många ingredienserna är det lätt att urskilja pomerans, bittra och söta apelsiner, rabarber och kinin. Under efterkrigstiden blev Aperol populärt, särskilt bland unga vuxna i städer som Milano, Verona, Venedig och Turin. Den norditalienska traditionen att dricka spritz har under 2000-talet spritt sig till stora delar av världen och har i dag blivit något av en symboldrink för den italienska dryckes- och maltkuluren.

Inspiration