aperol spritz tre stycken med flaska på bord med apelsin

Aperol Spritz

Beskrivning

Aperol Spritz är en av världens mest populära drinkar. Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé, inte minst i Sverige – Aperol Spritz var fjolårets mest googlade recept inom kategorin mat och dryck.

Aperol Spritz är flärdfull, enkel att göra och underbart god. Det är gnistrande frisk drink med mycket smak av apelsin, vanilj och bittersöta frukter. Sötman i drinken balanseras lätt upp eller ner genom att tillsätta mer söt Aperol eller mer torrt sodavatten.

Aperol Spritz enkla recept

Aperol Spritz är mycket lätt att blanda hemma. Ingredienserna är enkla och förberedelserna minimala. Det enda som behövs är en flaska Aperol, mousserande Prosecco, bubbelvatten, en apelsin och is. 1 del Prosecco, 1 del Aperol,  och en skvätt sodavatten. Fyll på med is och garnera med en apelsinskiva. Svårare är det inte att servera en av världens mest trendiga drinkar. Vill du göra den mer intensiv eller snällare så balanserar du lätt med proportionerna. Med en Aperol Spritz kan man inte misslyckas. Du kommer att bli nöjd hur du än gör.

Alkoholfri Aperol Spritz

Tänk på chaufförer och gäster som inte dricker alkohol. Att servera en alkoholfri Aperol spritz är lika enkelt – och lika gott: Välj ett alkoholfritt mousserande vin och en bittersöt dryck som till exempel Sanbitter eller blodgrapesaft och bubbelvatten.

Tilltugg till Aperol Spritz

Aperol har fått sitt namn från det italienska ordet ”apero”, som betyder öppna. Aperol Spritz är en så kallad aperitivo, en aptitretare som öppnar upp inför måltiden och förbereder magen. Bitterheten och sötman som är så typisk för Aperol gör att en spritz passar till många typer av tilltugg. I Italien serveras ofta Aperol Spritz med Venetos traditionella småplock, cicchetti. Beroende på väder, årstid, om det när nära havet eller uppe i bergen kan cicchetti göras på kött, ost, fisk, grillade grönsaker med mera. Cicchetti brukar ofta presenteras smakfullt upplagda på bardiskarna. Mycket småplock passar till Aperol Spritz, som klassiska italienska aperitivos 

 • oliver
 • Färska frukter som vindruvor, apelsiner och jordgubbar.
 • lufttorkad skinka
 • salami
 • Ostar. exempelvis franska getost, mozzarella, eller burrata.

Har du bråttom går det alldeles utmärkt med salta chips och jordnötter.

Aperol Spritz glas – vilket passar bäst?

Det klassiska sättet att dricka Aperol Spritz är i ett stort och generöst vinglas med avlång kupa och hög fot. Men Aperol Spritz går att njuta i många olika typer av glas, från klassiska spritzglas till vanliga rödvinsglas. Stora glas är att föredra. Aperol Spritz är både alkoholsvag och läskande, vilket gör att man gärna dricker mycket av den. Ju elegantare glas desto mer upplevelse. Tänk stort.

Bakgrunden till Aperol Spritz-receptet – tyska soldater

Spritzens ursprung är till stora delar obekant. Det tyska namnet på en pur-italiensk drink är onekligen lite förvånande. Troligen uppkom det på 1800-talet under den österrikiska ockupationen. Namnet kan ha att göra med det tyska verbet ”spritzen”, som betyder spraya. Det kan också komma från de mousserande österrikiska vinerna. De tyskspråkiga gränssoldaterna blev förtjusta i att dricka de lokala vinerna från Veneto. Eftersom Norditaliens viner var kraftfullare och mer alkoholstarka än vad de var vana vid började de spritza, eller spreja, vinet med vatten. Vanligt vatten ersattes under sent 1910-tal med sodavatten, några år senare byttes vinet ut mot bittra aperitifer och Prosecco började användas så sent som på 1990-talet.

Första gången Aperol visades upp för världen var på handelsmässan i italienska Padova 1919. Bakom drinken stod familjeföretaget Fratelli Barbieri och bröderna Luigi och Silvio Barbieri som arbetat i sju år med att utveckla den perfekta aperitifen. Receptet de tog fram i sin lilla vinbutik i Padova är exakt detsamma i dag som för 100 år sedan. Det mesta i originalreceptet är hemligt, men bland de många ingredienserna är det lätt att urskilja pomerans, bittra och söta apelsiner, rabarber och kinin. Under efterkrigstiden blev Aperol populärt, särskilt bland unga vuxna i städer som Milano, Verona, Venedig och Turin. Den norditalienska traditionen att dricka spritz har under 2000-talet spritt sig till stora delar av världen och har i dag blivit något av en symboldrink för den italienska dryckes- och maltkuluren.

Ingredienser

 • 1 del mousserande vin - vi rekommenderar Cinzano Prosecco
 • 1 del Aperol
 • och en "splash" av soda, vill du ha en sötare drink - ta lite. Vill du ha den torrare - ta mer.
 • Apelsinskiva

Tillagning

 1. Fyll ett stort glas rikligt med is.
 2. Häll på lika mycket av mousserande vin och Aperol och toppa med en "dash" soda.
 3. Garnera med apelsinklyfta.

Rekommenderad dryck

en flaska aperol

Aperol (It)

Namnet Aperol säger allt: Aperol är den perfekta aperitifen. Ljust orange med en bitterljuv och söt smak. Receptet...
Pris: 199:- (70 cl)
Cinzano Prosecco Gran Cuvée

Cinzano Prosecco Gran Cuvée (Vi)

Doften är friskt äpplig, med inslag av citrus och mandel. Smaken torr, mycket fräsch med toner av äpple, persika...
Pris: 129:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tack för Mors Dag receptet, passar bra att göra
på Mors Dag

Upptäckte denna underbara drink på en kanalkryssning i Nederländerna 2016.

Relaterade drinkar

pornstar martini drink
Drinkar med mousserande vin

Pornstar Martini

ett glas med en campari spritz drink och en bartender
Drinkar med Campari

Campari Spritz

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close