ett glas med drinken Sazerac

Sazerac

Beskrivning

Sazerac har en mycket gammal historia. Dess ursprung går tillbaka till åren före den franska revolutionen då Bernard Sazerac de Forge började tillverka cognac i sitt familjedestilleri i franska Cognac. Sazeracs cognac blev snart populär och under 1800-talet tog franska emigranter den med sig till New Orleans, där de grundade barer och kaffehus. 1834 öppnade Antoine Peychaud ett apotek på Royal Street där han sålde essenser och bitters. Några år senare tar en viss Aron Bird över caféet på Mercahant Exchange i New Orleans franska kvarter. Den förre ägaren ville koncentrera sina affärer till att importera den allt populärare Sazerac-cognacen. Aron Bird började sälja en drink han kallade Sazerac som han blandade av cognac, Peychauds bitters och fransk absint. Drinken blev omåttligt populär och Aron Bird lät ändra namnet på sitt kaffehus till Sazerac House. När vinlusen ödelade den franska cognacsproduktionen på 1870-talet ersattes cognacen i drinken med ryewhiskey eller bourbon, men namnet Sazerac hade för evigt etsat sig fast i cocktailhistorien. Sazerac brukar anges som den äldsta av USA:s kända drinkar, men den titeln är det flera som aspirerar på. Sedan 2008 är Sazerac stadens New Orleans och staten Louisianas officiella signaturdrink.

Ingredienser

 • 4 cl cognac eller bourbon
 • 1 cl absinth
 • 2 stänk bitters
 • 1 sockerbit
 • citronskal

Tillagning

 1. Lägg en sockerbit i ett "rörglas"
 2. Addera några droppar vatten
 3. Krossa den med en muddlare
 4. Häll på ingredienserna
 5. Lägg i is
 6. Rör en lagom stund
 7. Sila upp i ett "rockglas" fylle med is
 8. Garnera med citronskalet

Rekommenderad dryck

en flaska cognac av remy martin

Rémy Martin VSOP (Fr)

Doften är nötig, med eleganta toner av vanilj, kanderat socker och en lätt blommig ton. Smaken är mjuk med en bärig...
Pris: 589:- (70 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade drinkar

Sidecar drinkrecept nigab
Drinkar med cognac

Sidecar

Campari Boulevardier nigab
Drinkar med bourbon

Boulevardier

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close