cosmopolitan drink rosa i ett glas

Cosmopolitan

Betyg (31 röster)

Beskrivning

Som drink är Cosmopolitan en klassisk sour. Det vill säga spritbas, söt likör och syra. Med den lilla formeln kan man skapa ett oräkneligt antal drinkar. Det är egentligen bara att experimentera fritt. Var denna cocktail kommer från är tämligen oklart. Bartendern och författaren Gary Regan gissar i sin bok The Joy of Mixology att den var en skapelse av någon amerikansk PR-byrå i syfte att sätta fart på försäljningen av Cointreau. Och det får man ju i så fall säga att de lyckades med. Om det var produktplacering eller ej ska vi låta vara osagt, men när Carrie Bradshaw, Samantha Jones, Charlotte York och Miranda Hobbes i Sex and the City svepte långa banor av “Cosmos” så gick beställningarna av Cosmopolitan cocktails i taket på barer över hela världen.

En annan sägen är att drinken är skapad av Melissa Huffsmith på Manhattan. Hon hade enligt egen utsago testat en liknande drink i Miami och sedan gjort en variant där hon använde Absolut Citron, limejuice och Cointreau och sedan några droppar tranbärsjuice så att drinken blev “…just barely pink”. Huffsmiths version har blivit en internationell standard för hur man tillreder en Cosmopolitan.

Ni som kan era cocktails ser att Cosmopolitan är en variant på Kamikaze med en skvätt tranbärsjuice för att får en glamorösare färg och ton av bitter sötma. Var försiktiga med tranbärsjuicen då den gärna tar överhanden totalt. Använd gärna koncentrerad tranbärsjuice och ta bara ett par droppar för att få den “…just barely pink” och med bara en lätt ton av tranbär.

Serveras i ett klassiskt Martini-glas, gärna så kallt det går. Garnera med fördel drinkglasets kant med apelsinskal eller lime för det där lilla extra.

Ingredienser

  • 3 cl vodka
  • 2 cl Cointreau
  • 1 cl färsk limejuice
  • En "dash" med tranbärsjuice

Tillagning

  1. Häll ingredienserna i en shaker.
  2. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  3. Sila upp i glaset och servera.
  4. Njut.

Kommentarer

Relaterade drinkar

pornstar martini drink
Mousserande vin

Pornstar Martini

long island iced tea drink
Cointreau

Long Island Iced Tea

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close