Margarita

Beskrivning

Historia

Det finns åtminstone ett tiotal historier som berättar om var och när Margarita serverades för första gången. Inte någon annan cocktail har så många födelseplatser. Vilken av sagesmännen – ja, det är bara män som gör anspråk på att vara Margaritans fader – man väljer att tro på är väl i någon mån en smaksak. Oavsett vem och när så är historierna både fascinerande och romantiska. Verkligheten är nog mer prosaisk. Att blanda tequila med lime har säkerligen gjorts i Mexiko så länge man haft blå agave att koka sprit av.

Det finns som sagt åtskilliga berättelser om var Margarita blandades för första gången. Den oftast berättade handlar om Majorie King och baren Rancho La Glo, en liten ökensaloon strax söder om Tijuana i Mexiko. Fröken King var en ung vacker dansös som folk åkte miltals för att se uppträda. Majorie var försiktig med spriten. Hon drack egentligen inget annat än tequila, fast aldrig rent. Ägaren till etablissemanget hette Carlos “Danny” Herrera. Han var svårt förtjust i den vackra dansösen och en kväll skapade han en drink på lime och tequila med en saltrimmad kant. Drinken tillägnade han Majorie King. Om Margaritan hade avsedd effekt förtäljer inte historien.

Detta må vara en skröna, med ett uns av sanning, men redan två år innan kvällen på Racho La Glo är Margarita omnämnd i en tidningsartikel. I Moville mail från den 23:e juli 1936 kan man läsa hur skribenten James Graham besöker trakten kring Tijuana. Han kom till en liten by med fler än 150 barer, en av dem kallades ”The home of the famous Tequila Daisy”. Enligt sällskapets lokale chaufför skulle saloonen drivas av en irländare vid namn Madden. Mr Madden skulle vara oerhört skicklig på att blanda drinkar. James Graham blev nyfiken och som tidningsman vill han veta mera om ”The Famous Tequila Daisy”. Han intervjuade den reserverade Mr Madden som berättade att drinken tillkommit av ett misstag. En kväll i baren hade han tagit fel på flaska när han skulle blanda en klassisk Daisy – en drink som var vida populär under decennierna före förbudstiden. Istället för brandy tog han tequila. Gästen blev stormförtjust och snart började man beställa tequila-Daisy vid varje bord i baren. Daisy är egentligen en liten vit blomma, på svenska heter den tusensköna, och på spanska Margarita.

Namnets uppkomst

Några månader efter tidningsartikeln om Mr Maddens misstag annonserar en tidning i Syracuse i staten New York om ett uppträde med Leo Lighters damorkester och den dansande servitören Eddie Vanzill. Som extra dragplåster lockar man med Tequila Daisy, ”Syracuse’s newest refreshing drink”.

Året därpå, 1937, i London, omnämns en drink kallad Picador i ”Café Royals Cocktail book”. Ingredienserna till en Picador är exakt desamma som till en Tequila Daisy. Margarita skulle i så fall vara en brittisk uppfinning.

Första gången namnet Margarita förekommer är i en tidning i Kalifornien 1953. Skribenten glädjer sig åt att den mexikanska inflationen ännu inte påverkat priserna på Margaritas, som han drack för 50 cent styck i Ensenada strax söder om San Diego.

Berättelsen om Margarita kan göras mycket längre. Om man så vill kan man leda den långt tillbaka i cocktailhistorien. Det finns ett tiotal personer som påstått att just de är Margaritans upphovsman. Vem av dem som berättar den sanna historien är inte gott att veta, troligt är att Margarita uppstod ungefär samtidigt och att var och en på sitt sätt bidragit till att Margarita blivit en av världens mest omtyckta cocktails. Tequila och Lime är ju onekligen en ganska enkel kombination och säkerligen mycket äldre än vad vi anar.

Recept

Receptet på Margarita bygger som 100-tals andra cocktails på den klassiska 3:2:1-formeln. 3 delar sprit, 2 delar likör och 1 del citrus. Med den enkla formeln i bakhuvudet kan man botanisera i barskåpet och kreera fritt efter eget tycke och smak.

Är man en riktigt korrekt och engagerad cocktailentusiast kan man servera Margarita i Margaritaglas. Margarita är en av få drinkar som fått namnge ett eget coupeglas. Har man inget sådant glas går det lika bra i ett annat spetsigt glas på hög fot.

En vanlig variant på den klassiska Margaritan är Frozen Margarita. Drinken mixas på precis samma sätt, men glaset fylls med krossad is.

 

Ingredienser

  • 4 cl tequila
  • 2 cl Cointreau
  • 2 cl limejuice
  • Salt för att rimma kanten

Tillagning

  1. Fukta kanten på ett cocktailglas med lite citronjuice.
  2. Snurra glasets kant i salt.
  3. Häll ingredienserna i en shaker.
  4. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  5. Sila upp i glaset och servera.
  6. Njut.

Rekommenderad dryck

sierra silver tequila nigab

Sierra Tequila Silver (Me)

Medelfyllig med smak av agave, citron och nötig eftersmak. ...
Pris: 319:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Föredrar ett sk. Tumblerglas o On-The-Rocks med Tequila Reposado o Cointreau o Agavesyrup o färskpressad lime o 2 slices lime on top👌🍹🥃

Relaterade drinkar

en blåbärsputte ett glas med en shot och med licor 43
Drinkar med Licor 43

Blåbärsputte

ett glas med is och drink crush 43 med licor 43
Drinkar med Licor 43

Crush 43

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close