Dry Martini

Beskrivning

Dry Martini – en klassisk cocktail med en nästan mytomspunnen status i drinkvärlden. I början av 1920-talet började drinken Martini få den formen och smaken vi idag känner igen. London Dry Gin fanns på plats och cocktailbarer växte upp som svampar i Amerikanska och Europeiska storstäder. Dry Martini som drink är busenkel – gin och torr vermouth som skakas och dekoreras med oliv eller citronskal. Det svåra är att hitta de proportioner man tycker bäst om. På 20-talet var det vanliga förhållandet 2:1. Sedan verkar det som att gindelen ökade 1 del med varje årtionde under hela 1900-talet för att avsluta med 100:1 på det glada 90-talet. International Bartenders Association menar idag att de rätta proportionerna skall vara 6:1. Det är bara att prova sig fram vad man själv tycker. Lycka till!

Ingredienser

  • 6 delar gin
  • 1 del torr vermouth

Tillagning

  1. Häll ingredienserna i ett mixerglas
  2. Fyll på med mycket is
  3. Rör väl
  4. Sila upp i ett cocktailglas
  5. Pressa ut lite citronolja från ett citronskal och garnera med densamma alternativt med en eller två oliver

Rekommenderad dryck

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 479:- (70 cl)
en flaska cinzano vermouth

Cinzano Extra Dry (It)

Cinzano Extra Dry har en ljusgul färg. Stor doft av malört, citrus och aprikos. Frisk och kryddig smak av malört...
Pris: 169:- (75 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej! Jag har en barmästare på mitt extrajobb som säger att det inte ska vara oliver i en riktigt drajja, han säger att då blir det en dirty martini.
Jag har ju fått lära mej att det alltid ska vara oliver i, gärna 2 st! Vem har rätt?
Med vänliga hälsningar Hans Källström

Hej Hans. Kul fråga och som det nog inte finns ETT svar på. En Dry Martini i var mans mun är nog en drink med oliv i. Kanske någon som vill ha citrontwist i. Om det är någon som beställer en Dirty Martini av dig vill antagligen även ha med lite olivspad i drinken.

Relaterade drinkar

alice står och blandar en negroni i ett kök
Drinkar med Campari

Negroni

hendricks och tonic en drink på ett bord
Drinkar med gin

Hendrick’s Gin och Tonic

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close