ett glas med den klassiska drinken gimlet

Gimlet

Beskrivning

Det var citronen och spriten som paradoxalt nog kom att rädda den brittiska flottan från försmädliga förluster, sjukdom och död. Edward Vernon, Kapten Grogg kallad, insåg att de frikostiga romransonerna hade katastrofala följder. Han spädde helt enkelt ut spriten med vatten och tillsatte citrus. I ett enda slag fick han en mer stridsduglig besättning och löste problemet med skörbjugg. I slutet av 1800-talet tjänstgjorde Sir Thomas Gimlet som läkare i den brittiska flottan. I kapten Groggs anda beordrade Gimlet att manskapen ombord skulle ta sin ranson gin blandad med lime i medicinska syften. Medicinen blev så populär att sjömännen kom att kallas Limeys och Sir Thomas fick drinken uppkallad efter sig. Gimlet blev snart en storsäljare i brittiska barer. Receptet var enkelt, lime och gin. 1953 skriver Raymond Chandler i ”The Long Goodbye” att Gimlet ska blandas av lika delar gin och Rose’s Lime. Den berömda limejuicen hade uppfunnits av Lauchlan Rose redan 1865. Gimlet och Rose’s Lime har sedans dess intagit världens alla barer. I dag förekommer åtskilliga varianter på Gimlet.

Ingredienser

  • 5 cl gin
  • 3 cl limejuice
  • 2 cl sockerlag

Tillagning

  1. Häll alla ingredienser i en shaker
  2. Fyll på med is
  3. Skaka allt vad tygen håller
  4. Dubbelsila upp i ett snyggt glas
  5. Garnera med lime
  6. Servera och njut

Rekommenderad dryck

En flaska innehållandes den skotska drycken Hendrick's Gin

Hendrick’s Gin (Sk)

Hendrick's gin är komplex, enbär och citrus ger den typiska ginsmaken, men under de översta lagren döljer sig...
Pris: 479:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade drinkar

alice står och blandar en negroni i ett kök
Drinkar med Campari

Negroni

hendricks och tonic en drink på ett bord
Drinkar med gin

Hendrick’s Gin och Tonic

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close