Sazerac Manifest

Betyg (04 röster)

Beskrivning

En modern och kryddig version av den klassiska drinken Sazerac. Fredrik visar oss enkelt hur du rör den.

Sazerac har en mycket gammal historia. Rötterna går tillbaka till åren före den franska revolutionen då Bernard Sazerac de Forge började tillverka cognac i sitt familjedestilleri i franska Cognac. Sazeracs cognac blev snart populär och under 1800-talet tog franska emigranter den med sig till New Orleans, där de grundade barer och kaffehus i det som skulle bli de franska kvarteren.

År 1795 kom Amedie Peychaud, en immigrant från Haiti, till New Orleans. Med sig hade han ett hemligt familjerecept på en bitter. 1838 öppnade hans son, med samma namn, ett apotek på 123 Royal Street i de franska kvarteren. Där sålde han essenser, bitters och mediciner. Familjens bitters blev basen för en tonicmedicin som blandades med fransk brandy och sötades med socker. Det finns en berättelse om att han först serverade sin drink till frimurare. Dock fick den stå och vänta i timmar i äggkoppar medan frimurarna var sysselsatta med sina ritualer. Äggkopp heter coquetier på franska, och just detta ord och denna servering är en livskraftig myt till varför det heter cocktail – sägas bör att ordet cocktail är ett etymologiskt mysterium. Det finns ett flertal teorier om ursprunget med ungefär samma sanningshalt.

Runt 1850 tar en viss Aaron Bird över Mercahant Exchange Coffee House i New Orleans franska kvarter. Den förre ägaren Sewell T. Taylor ville koncentrera sina affärer till att importera den allt populärare Sazerac-cognacen. Aron Bird började sälja en drink han kallade Sazerac som han blandade av cognac, Peychauds bitters och fransk absint. Drinken marknadsförde han via annonser i de lokala franskspråkiga tidningarna, vilket anses vara den första marknadsföringen av en blandad drink. Drinken Sazerac blev omåttligt populär, så populär att Bird lät ändra namnet på sitt kaffehus till Sazerac Coffee House. När vinlusen ödelade den franska cognacsproduktionen på 1870-talet ersattes cognacen i drinken med ryewhiskey eller bourbon, men namnet Sazerac hade för evigt etsat sig fast i cocktailhistorien. 1873 kom bartendern Leon Lamote på att man kunde tillsätta en skvätt absint för den gröna färgen och lakritssmaken.

Sazerac brukar anges som den äldsta av USA:s kända drinkar, men den titeln är det andra som aspirerar på. Sedan 2008 är Sazerac stadens New Orleans och staten Louisianas officiella signaturdrink. I oktober 2019 öppnades The Sazerac House i de franska kvarteren. Det är ett museum och ett upplevelsecenter som kretsar kring cocktailkulturen och Sazerac.

Sazerac blandas traditionellt med hjälp av två glas. I det första blandas ryewhisky eller Sazerac cognac, sockerlag och Peychauds bitter. Detta rörs sedan med mycket is under en till två minuter. Det andra glaset tvättas med Absint, det vill säga att man slår i en liten del absint som man försiktigt låter fukta glasväggarna. Därefter silas isen av och blandningen häls i det absinttvättade glaset. Smaksätt gärna med citronskal.

Ingredienser

  • 3 cl Rye Whisky
  • 3 cl Jägermeister Manifest
  • 4 stänk klassisk bitter
  • 1 cl sockerlag
  • citronzest

Tillagning

  1. Häll alla ingredienser i ett "rörglas"
  2. Fyll upp med bra is
  3. Rör den en stund
  4. Sila upp och garnera med citron

Rekommenderad dryck

Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest 50 cl (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 309:- (50 cl)
Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 549:- (100 cl)
Wild Turkey Rye flaska

Wild Turkey Rye (US)

Wild Turkey Rye har en mycket kraftfull doft av råg och kummin, nästan nötig ovanpå en elegant frisk ton av gräs...
Pris: 439:- (70 cl)
en flaska yellow rose rye whiskey

Yellow Rose Rye (US)

Generös doft av vanilj, tallbarr och farinsocker. Smaken är fruktig med inslag av mynta, vitpeppar och lönnsirap...
Pris: 559:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vilken massa smörja. Allt som sägs är sant men det krävs en femåring för att inte fatta galoppen. Tänk igenom idén en gång till och gör försök nr 2!

Hej Tjarla. Hänger inte riktigt med i din ganska otrevliga ton. Vilken galopp menar du?

Relaterade drinkar

Jägermeister Mule_nigab_drink
Drinkar med Jägermeister

Jägermeister Berlin Mule

Jägermeister Cold Brew Shot
Drinkar med Jägermeister

Jägermeister Cold Brew Shot

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close