drinken white russian

White Russian

Beskrivning

White Russian är en klassisk cocktail som görs av vodka, kaffelikör, grädde och serveras kall på is. Det finns många varianter och det är vanligt att grädden ersätts med mjölk. Mjölkdrinkar hade länge ett mindre sofistikerat skimmer över sig, även om mjölk och grädde har en förmåga att gifta sig med många likörer och fruktsmaker. I dag ser man annorlunda på mjölkdrinkar. Numera är mjölkdrinkar mycket populära och blandas både som longdrinks och cocktails – White Russian kan göras som båda.

White Russian var från början en Black Russian. Drinken uppfanns 1949 av Gustave Tops, en belgisk bartender på Hotel Metropole i Bryssel. Han komponerade sin Black Russian genom att blanda vodka och kaffelikör. Drinken förärade han Perle Mesta, den dåvarande USA-ambassadören i Luxemburg som bodde på hotellet. Gustave Tops ville få uppmärksamhet och passade på att dedicera drinken till Perle Mesta eftersom hotellet hade ett så celebert besök – vad den djupt kristna ambassadören tyckte om det tilltaget vet vi inte, men vi kan misstänka, hon var nämligen helnykterist. Perle Mesta torde därmed vara den enda absolutisten som fått sitt namn i cocktailhistorien och hon är nu för evigt förknippad med denna drink.

Gustave Tops fick sin uppmärksamhet och steget till att göra en kaffedrink med mjölk är inte särskilt stort. White Russian omnämns första gången 1961, men redan då var drinken välkänd på barer även långt utanför Belgien. Varför White Russian heter just Russian är omdiskuterat, det kan ha med den ”ryska” basingrediensen vodka att göra, men också syfta på spänningarna mellan USA och Ryssland.

Riktigt poplär blev drinken i och med kultfilmen The Big Lebovski från 1998. I filmen dricker The Dude (Jeff Bridges) White Russian i hela nio scener. Resultatet blev att drinken blev lika kultförklarad som filmen och varenda bar började servera den vita cocktailen.

Ingredienser

  • 5 cl vodka
  • 3 cl kaffelikör
  • 3 cl mjölk

Tillagning

  1. Fyll ett tumblerglas med is
  2. Häll i ingredienserna och rör om
  3. Toppa med mer is
  4. Servera

Rekommenderad dryck

en flaska skyy vodka

SKYY Vodka (US)

SKYY har en vattenklar färg. Doften och smaken har en ren och mjuk sädeskaraktär.
Pris: 289:- (70 cl)
reyka vodka

Reyka Vodka (Is)

Reyka har en mjuk och stillsam sädeston i doften. Smaken är frisk och ren, som att dricka Islands vatten. Där finns...
Pris: 339:- (70 cl)

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Relaterade drinkar

en blåbärsputte ett glas med en shot och med licor 43
Drinkar med Licor 43

Blåbärsputte

ett glas med is och drink crush 43 med licor 43
Drinkar med Licor 43

Crush 43

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close