Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” 2015

Begränsad utgåva | ARTIKELNUMMER:
75 cl | 599:-

Denna årgång av Mersault är tyvärr slutsåld.

 

Meursault 1er Cru ”Les Charmes” görs på 100 % chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 – 15 månader (25 % ny ek). Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd med smör. Smaken är torr men mycket koncentrerad av nyrostat bröd, mogna persikor och en kraftfull kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en frisk och örtig citruston.

Det är ett idealiskt vin till kraftiga fiskrätter, suveränt till skaldjur men även strålande till ljusa kötträtter. Albert Bichot rekommenderar det även till smakrika ostar. Vinet är färdigt att drickas nu och bör serveras lätt kylt. Det har även en stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre de närmaste tio åren på flaska.

Meursault är ett namn med klang i världens vinsymfoni. De vita vinerna från den lilla byn med samma namn i Bourgogne har närmast blivit statussymboler, kända för sin nästan smöriga och ibland krämiga konsistens. Meursault 1er cru Les Charmes från huset Albert Bichot är ett sådant vin.

Den lilla byn Meursault med cirka 1 500 invånare brukar beskrivas som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts ­– inte minst av invånarna i Mersault – eftersom vinerna härifrån ibland når väl så hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.

Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett närmast idealiskt läge. De ligger lite högre än omgivande byar där bergen ger skydd för regn och vind där jordarna är mycket koncentrerade och ger rika skördar. Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault, den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Detta bidrar till att utveckla komplexa smaker eftersom de båda jordmånerna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är också den druva som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.

Läs mer
PRIS: 599:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 13,5%
LAND: Frankrike
REGION: Bourgogne
PRODUCENT: Albert Bichot
PRESSBILD: Ladda ner

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man…

Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2016

Albert Bichot Vosne-Romanée 1er cru “Les Malconsorts” Domaine du Clos Frantin 2017 ()

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts har en mycket elegant och fruktig karaktär med inslag av ek, körsbär...
Pris: 1549:- (75 cl)
Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2016 nigab

Albert Bichot Fixin 1er Cru ”Clos de la Perrière” Monopol 2016 (Fr)

Albert Bichot Clos de la Perrière Fixin har tydliga dofter av färska örter, smultron och körsbär. Smaken är...
Pris: 479:- (75 cl)

Inspiration

Fiskrätter

Torsk med räkor och skirat smör

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close