Produkter

Taggar

Nigab - Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” 2015

Albert Bichot Meursault 1er Cru ”Les Charmes” 2015

Begränsad utgåva | ARTIKELNUMMER:
75 cl | 599:-

Denna årgång av Mersault är tyvärr slutsåld.

 

Meursault 1er Cru ”Les Charmes” görs på 100 % chardonnay. Efter vinifieringen lagras vinet på ek under 12 – 15 månader (25 % ny ek). Doften är stor och generös med toner av söta citrusfrukter, mandel, vita blommor och nybakat bröd med smör. Smaken är torr men mycket koncentrerad av nyrostat bröd, mogna persikor och en kraftfull kryddighet. Eftersmaken är lång och kryddig och klingar av i en frisk och örtig citruston.

Det är ett idealiskt vin till kraftiga fiskrätter, suveränt till skaldjur men även strålande till ljusa kötträtter. Albert Bichot rekommenderar det även till smakrika ostar. Vinet är färdigt att drickas nu och bör serveras lätt kylt. Det har även en stor utvecklingspotential och blir bara bättre och bättre de närmaste tio åren på flaska.

Meursault är ett namn med klang i världens vinsymfoni. De vita vinerna från den lilla byn med samma namn i Bourgogne har närmast blivit statussymboler, kända för sin nästan smöriga och ibland krämiga konsistens. Meursault 1er cru Les Charmes från huset Albert Bichot är ett sådant vin.

Den lilla byn Meursault med cirka 1 500 invånare brukar beskrivas som ”the capital of Burgundy’s great whites”. Trots detta har Meursault förbisetts av tillsynsmyndigheterna och aldrig tillerkänts någon Grand Cru-status, vilket har ifrågasatts ­– inte minst av invånarna i Mersault – eftersom vinerna härifrån ibland når väl så hög kvalitet som viner från mer prestigetyngda Grand Crus i grannskapet.

Meursault ligger i hjärtat av Côte de Beaune vid foten av Côte d’Or. Vingårdarna i Meursault har ett närmast idealiskt läge. De ligger lite högre än omgivande byar där bergen ger skydd för regn och vind där jordarna är mycket koncentrerade och ger rika skördar. Vingården Les Charmes är en av de allra främsta odlingslotterna i Meursault, den ligger alldeles intill Puligny-Montrachet som är Grand Cru-klassificerad. Les Charmes är täckt av två jordmåner, en porös lerjord och en kalkrik mer finfördelad jord. Detta bidrar till att utveckla komplexa smaker eftersom de båda jordmånerna var för sig ger olika typer av viner. Chardonnay-druvan är också den druva som är mest benägen att låta sig påverkas av jorden den växer i.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

PRIS: 599:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 13,5%
LAND: Frankrike
REGION: Bourgogne
PRODUCENT: Albert Bichot
PRESSBILD: Ladda ner

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab