Produkter

Taggar

Nigab - Albert Bichot Santenay 1er cru ”Clos Rousseau” 2016

Albert Bichot Santenay 1er cru ”Clos Rousseau” 2016

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 70935
75 cl | 319:-

Detta vin släpps på Systembolaget den 11 februari

Santenay Premiere Cru Clos Rousseau är ett typiskt vin från Santenay, mycket fruktigt med röda vinbär, plommon, körsbär och inslag av vitpeppar. Smaken är fyllig, stiltypiskt kraftfull med sammetslena tanniner och en lång fruktig eftersmak med toner av plommon, jordgubbar och färska kryddor.

I den allra sydligaste delen av Cote de Beaune ligger kommunen Santenay som sedan 1937 är en egen appellation. Här som på många andra platser i Bourgogne trivs pinot noir. Inte minst utmed sluttningarna på ”de tre korsens berg” mont de Sène, som reser sig som en sista utpost för norra Bourgogne. Berget var tidigare en tempelplats för både kelter och romare. Här ifrån kommer Albert Bichots Santenay Clos Rousseau.

De tre korsens berg anses vara särskilt skyddsvärt och har motsvarande svensk nationalparksklassificering. Det som gör Santenay speciellt är kalkbergarten märgel, en form av sandsten, som ger en porös kalkrik jordmån som utvecklar kraftfulla viner, med djupare färg, toner av grapefrukt och med en omtalad och elegant kärvhet. Pinot noir från Santenay får en djup mörk körsbärsfärg med inslag av lakrits viol och bjuder ofta på en storartad blommighet.

Att Santenay inte räknas till de allra största appellationerna för pinot noir i Bourgogne brukar förklaras med att dessa viner är så karaktäristiska och dominerade av en terroir där den klädsamma rustika kärvheten placerar dem i en egen nisch.

Klimatet i Santenay är kontinentalt med långa varma och torra somrar, kalla vintrar och vårar där frosten hotar i blomningen. Dessutom är odlingarna mer oskyddade för hårda västvindar än på andra håll i Bourgogne. Vissa år får druvorna i Santenay verkligen bekänna färg och pressa sig till sitt yttersta för att leverera. Just den typen av vintage-viner tenderar att nå makalösa höjder.

Santenay Clos Rousseau har vinifierats på ek och jäst i omkring tre veckor Därefter har det vinet lagrats på cirka 30 procent nya ekfat mellan 14 och 16 månader.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab