Produkter

Taggar

Detta vin släpps den 19 januari 2018

Vosne-Romanée 1er Cru ”Les Malconsorts” har odlats i ett mycket soligt, östligt och sydostligt läge. Pinot noir-druvorna har vuxit på cirka 40 år gamla vinrankor i en kalkrik Rendzinajord. Efter vinifieringen har vinet lagrats mellan 14 och 18 månader på ekfat, med ett förhållandevis stort inslag av ny ek (upp till 30 %). Vinet är elegant och fruktig med doft av mogna skogshallon, rostad ek och choklad med inslag av muskot och cederträ. Smaken är mycket rik av hallon, mogna plommon och mineraler. Lång eftersmak.

Det är ett vin som kräver ett varsamt hanterat oxkött, eller lite kraftigare vilt. Det står också upp mot de flesta bättre hårdostar. I likhet med många bättre bourgogneviner har Les Malconsorts en stor utvecklingspotential. Det kan ligga länge på flaska och når kanske sin absoluta topp först om 15–20 år.

Vosne-Romanée är en liten by med 400 invånare i hjärtat av Bourgognes nordligaste appellation Côte de Nuits där några av världens allra främsta röda bourgogner har sin hemvist. Ett av de mest ombesjungna lägena är Les Malconsorts, ett Premier Cru som under producenten Albert Bichots vingar blivit en shooting star på den internationella vinscenen.

Pinot noir-vinerna från Les Malconsorts brukar ofta jämföras med de bästa vinerna från Bourgognes sex Grand Cru, som i sin tur räknas till världens bästa pinot noir-viner. Les Malconsorts ligger i ett mycket soligt och varmt läge, bara 400 meter från Grand Cru Romanée-Conti och 600 meter från legendariska Richebourg i södra delen av Vosne-Romanée. Här har vin odlats mycket länge, allra minst sedan medeltiden och troligen längre tillbaka än så. Franskans ”mal” är ett prefix som betyder dåligt eller fel, precis som i svenskans ”malplacerad”. Betydelsen är höljd i dunkel. Namnet kan ha sitt ursprung i något som var svårt att ha att göra med, som taggig vegetation besvärlig att rensa undan. Det finns också tankar om att marken här en gång i tiden beboddes och brukades av ”mal” personer, det vill säga människor som inte hade rätt att göra det.

Huset Albert Bichot förvärvade Les Malconsorts 1964. Det är en liten lott på 1,75 hektar. Inget annat vindistrikt har så många små och sönderhackade odlingslotter som Bourgogne. Det beror på att adelns och kyrkans stora egendomar i regionen konfiskerades och sedan delades ut till småbönder under franska revolutionen.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 95196 | PRIS: 1999:-
VOLYM: 150 cl | ALKOHOL: 13,5%
LAND: Frankrike | REGION: Bourgogne | PRODUCENT: Albert Bichot
PRESSBILD: Ladda ner

Albert Bichot

Mer om producenten

Maison Albert Bichot som grundades redan 1831 är fortfarande helägt av familjen Bichot och drivs nu av sjätte generationen. Familjen känner en stark samhörighet med Bourgogne och dess jord. Under företagets hela historia har vinproduktionens ”savoir-faire” ärvts från far till son. Albert Bichot fungerar både som vinodlare och négociant och dessa båda verksamheter ser man som ett mycket bra komplement till varandra. Man...

Se alla produkter från Albert Bichot

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab