Produkter

Taggar

Som drinkbas är mörk rom en omistlig spritsort. Världsberömda drinkar som Cuba libré och klassiker rom och cola är otänkbara utan den mörka jamaicaromen. En risk med mörk rom är att dess kraftfullhet slår igenom och ger en kryddig ekighet som är svår att balansera. Därför har Appleton Estate utvecklat Appleton Special – en mörk rom som i första hand designats för att användas som drinkingrediens.

Appleton Special är en mjuk och fyllig mörk rom som inte destillerats på sockerrörssaften utan på själva sockerrören i sig, den så kallade melassen. Efter destillationen läggs romen på ekfat, i upptill tre år. Faten har tidigare innehållit Jack Daniels-whiskey. Mötet mellan den söta romspriten och fatens mäktiga ek- och whiskeytoner utvecklar en ovanligt mild rom med många användningsområden. Inte minst i baren.

Appleton Estate brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Egendomen ligger på landsbygden i centrala Jamaica i ett område som har ett helt unikt mikroklimat. Solvarma förmiddagar och regniga eftermiddagar i kombination med en kalkrik jordmån gör att sockerrören växer kraftfullare där än någon annanstans i Västindien. Appleton Estate är idag en av världens allra främsta producenter av mörk (fatlagrad) rom, som på många håll i världen kallas just Jamaicarom.

Smakprofil
Med Appleton Special har ”the queen of Rhums” Dr Joy Spence, romindustrins första kvinnliga masterblender, velat skapa både en ”easydrinking rhum” och en rom för drinkblandning. I blandningen ingår dels mer karaktärsfull rom från traditionella gammaldags potstills, dels rom som destillerats i moderna kolonnpannor. Stilen är typisk jamaicansk med en gräddig ekig fyllighet, tydliga kryddiga toner, russin, aprikos och muscovadosocker.

Visste du att
Appleton Estate tillföll engelsmannen Frances Dickson som tack för hans duglighet i krig när han spanjorerna fördrevs från Jamaica 1655.
Appleton Estate har en av världens största sockerrörsplantager, 4 500 hektar
Appleton Estate använder ett hårt kalkrikt källvatten vid produktionen, vilket i hög grad anses bidra till den typiska smaken
Man tillverkar sin rom enligt small batch-principen i traditionella potstills och i moderna kolonnpannor
Appleton anses idag vara den romproducent som har de största lagren av gammal rom.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 71119 | PRIS: 259:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 40%
LAND: Jamaica | PRODUCENT: Appleton Estate
PRODUKTBLAD: Ladda ner

Appleton Estate

Mer om producenten

Appleton Estate ligger långt ut på den Jamaicanska landsbygden i en trakt som brukar beskrivas som ”Rhum Heaven”. Det unikt hårda källvattnet letar sig miltals genom kalstenskullarna mot Nassau Valley, det rinner ner genom ogenomtränglig vildmark, över kalkrika jordar och så småningom ut i Appleton Spring. I minst 260 år, troligen ännu mer, har detta kristallklara vatten använts för att göra en av världens mest...

Se alla produkter från Appleton Estate

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab