Produkter

Taggar

Nigab - Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

Begränsad utgåva | ARTIKELNUMMER:
70 cl | 579:-

Denna sort är tyvärr slut och i dagsläget vet vi inte om vi får fler till Sverige.

 

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya idéer. Ibland resulterar det i sådant som aldrig får möta en flaska, men då och då skrivs ny whiskyhistoria. Balvenie har skapat en serie kring dessa berättelser – the Balvenie Story Range: Den första delen, ”The Sweet Toast of American Oak”, är ett synnerligen spännande kapitel som nu har buteljerats.

The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood.

Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.

The Sweet Toast of American Oak är en fruktig whisky fylld av vanilj, gräddkola och kokos. De klassiska Balveniesmakerna får i den här berättelsen en rejäl överväxel. Honungen är tydligare, frukten fruktigare och kokosvaniljen omfamnar de kryddiga ektonerna med den lilla rostningsröken på ett sätt som bara ny amerikansk ek kan åstadkomma.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

PRIS: 579:-
VOLYM: 70 cl
ALKOHOL: 43%
LAND: Skottland
REGION: Speyside
PRODUCENT: Balvenie

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab