Produkter

Taggar

Nigab - Barolo Flori 2013

Barolo Flori 2013

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 70401
75 cl | 195:-

En klassisk Barolo med aromer av röda bär, rosor, blyerts, ceder, mineral och kryddor. Smaken är mycket aromatisk, kryddig och kraftfull med lång eftersmak och balanserad fatton.

Araldica Barolo Flori är en traditionell Barolo i en mycket attraktiv prisklass. Det är ett utpräglat köttvin, företrädesvis till mörk kött som entrecote och ryggbiff. Det är också ett härligt vin till en mustig italiensk gryta, eller till hårdostar som Parmesan och Peccorino. Detta är ett vin som kräver mat, gärna med kraftfulla smaker. Går att dricka nu, men vinner på lagring.

Den som en gång provat en kraftfull och sträv Barolo glömmer det aldrig. Många menar att Barolo är Italiens bästa vin, vilket som bekant säger en hel del. I dag har Barolo en särställning på vinkrogar över hela världen. Insikten om storheten hos Barolovinerna är inte gammal. Före 1980 var det knappast någon som brydde sig om vinerna som producerades i bergen runt Langhe och som mest såldes som bordsvin på damejeanne. Så hände något. Intresset för viner från oupptäckta områden och länder ökade, insikten om hur man gör moderna kvalitetsviner blev mera spridd och ett ekonomiskt uppsving gjorde satsningar i den italienska vinindustrin möjliga. På bara några år tog producenterna från Barolo fram viner som fick skribenterna i Wine Spectator att tappa hakan.

Barolo är en plats och en D.O.C.G. i en del av Langhe i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Vinerna från Barolo var av tradition knastertorra och fyllda av tanniner. De krävde ofta tiotals år på flaska för att bli balanserade. När en yngre generation vinmakare tog över vingårdarna på 1980-talet började man utveckla modernare viner som inte krävde lika lång lagring. Det uppstod en Barolofejd mellan traditionalister och förnyare. I dag har de båda skolorna närmat sig varandra och man gör stora viner för en internationell publik. Araldica Barolo Flori tillverkas av ett vinkooperativ i Langhe med nära 300 medlemmar. Kooperativet består av vinproducenter, blandningsfirmor, oenologer och ledande personer i Piemontes vinindustri. Man odlar viner på närmare 900 hektar. Araldica grundades av vinbönder 1954. Kooperativet kännetecknas av en kombination av både modern och traditionell produktion. Araldica har nått stora internationella framfångar, inte minst tack vare sina Barolo- och Barbarescoviner, som uteslutande görs på nebbiolo.

  • Barolo är en D.O.C.G., den högsta klassifikationen ett italienskt vin kan få
  • Piemonte har fler än 50 D.O.C. eller D.O.C.G. vilket gör distriktet till Italiens främsta för prestigeviner
  • Druvorna till Barolo Flori (100 % nebbiolo) odlas runt städerna La Morra och Grinzane
  • Druvorna skördas för hand i små korgar och lagras i sammanlagt 36 månader på stora ekfat (8 000 liter) och flaska.

Druvorna till detta vin kommer från vingårdar runt städerna La Morra och Grinzane i hjärtat av Barolo i regionen Piemonte. Den dominerande jordmånen är kalkrik lera. Druvorna skördas för hand i små korgar. Jäsningen äger rum i små rostfria tankar. Därefter lagras vinet i 24 månader på traditionella Piemonte ekfat (8.000 liter) och slutligen ytterligare 12 månader på flaska.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab