Produkter

Taggar

Nigab - BenRiach 10 YO

BenRiach 10 YO

Maltwhisky | ARTIKELNUMMER: 85886
70 cl | 469:-

En Öl & Whiskymässa i Göteborg räknas till ett av Europas mest betydelsefulla whiskyevent. I samband med mässan arrangeras en prestigefull tävling där en svensk expertjury blindprovar drygt 100 whiskysorter under en tvådagarssejour. Juryn består av skribenter, whiskybloggare och whiskyentusiaster utan yrkesmässig koppling till branschen. När krutröken skingrat sig stod BenRiach 10 yo ensam på toppen som mässans bästa whisky alla kategorier!

BenRiach 10 years old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt maltig rökighet. I många smaknoter nämns torkade aprikoser, vanilj, äpple och persika. Dessa smaker är nästan alltid närvarande i BenRiachs buteljeringar men har sällan presenterats lika tydligt som här. Doften är frisk och fruktig med gröna äpplen, krusbär och plommon. Där finns också ett inslag av ingefära, melon och vanilj tillsammans med en frisk och lite blommig apelsinton. Smaken är nästan lika fruktig, där finns också nylagt ekgolv, torkade aprikoser och en kryddighet med lätt anis, citrusfrukter och en lång maltig eftersmak.

Det är få destillerier kan påstå att de har en egen husstil, en karaktär på sin whisky som känns igen i alla buteljeringar. De flesta destillerier söker i stället efter en versifierad portfölj som visar upp ett brett spektra av smaker. Det gör förvisso BenRiach också, men det finns något som alltid är där, en stil, en smak som man känner igen och tar till sig. BenRiach 10 Years Old är själva essensen av denna smak, traditionell, gammaldags Speysidewhisky koncentrerad till sin minsta gemensamma nämnare – till destilleriets hjärta, eller om man så vill, till sin husstil.

BenRiach är destilleriet som legendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän väckte ur en lång törnrosasömn. Under hela 1900-talet var det stängt eller lagt i Malpåse i närmare 70 år sedan den ödesdigra Pattison-kraschen vid seklets början raserat whiskyindustrin och förpassat mängder med destillerier till historien. BenRiach skulle visserligen pusta till då och då, och sparsamt kunde en växande skara av entusiaster stifta bekantskap med en fruktig, honungsmild och lätt maltig whisky, men det var inte förrän 2004 då ett nytt destilleribolag förvärvade Benriach som det verkligen skulle återfödas. Produktionen kom igång igen den 20 september detta år och är nu uppe i 2,3 miljoner ren alkohol årligen, vilket gör BenRiach till det största privatägda destilleriet i Skottland. Vid Benriach försöker destillerichef Billy Walker återskapa Speysidewhisky i den gamla traditionella ”smugglarstilen” – BenRiach 10 years old är denna stil koncentrerad i sin tydligaste form.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab