Produkter

Taggar

Doften är blommig med tydliga inslag av citrus, apelsinskal, kokos och vanilj. Smaken har en nästan krämig textur där ljunghonung, grönmalt och vetekex är framträdande. Den brödiga tonen förstärks i eftersmaken där också vanilj och mild citrus blir mer påtagligt. Med vatten öppnar sig whiskyn ännu mer och den eleganta och blommiga karaktären framträder.

När Bruichladdich började experimentera med ekologisk malt för femton år sedan var det många i whiskyindustrin som inte riktigt tog dem på allvar. Ekologisk odling var alltför olönsam och malten gav dessutom sämre utbyten. I dag följer fler och fler Bruichladdichs exempel och det gamla anrika Islaydestilleriet har blivit en hyllad föregångare. The Organic 2009 befäster Bruichladdichs position som ett av världens ledande destillerier inom ekologisk whiskyproduktion.

Det var den legendariske destillerichefen Jim McEwan som för snart 20 år sedan började fundera på att tillverka en ekologisk whisky. De skotska odlarna var till en början svårflörtade men lät sig övertygas när ”Laddie” lovade köpa hela skörden. Tidigt inledde Bruichladdich ett samarbete med Mid Coull Farms, som är en av Skottlands största certifierade ekogårdar. Vid gården strax utanför den anrika destilleristaden Inverness driver familjen Rose en helt organisk produktion av livsmedel, kött och grönsaker. Man odlar även hö, melass och gräs för ekologisk djurhållning samt biomassa för energiåtervinning och inte minst korn för whiskyproduktion. På de drygt 1 000 hektaren används inga bekämpningsmedel eller annat än naturgödsel och grödorna får växa i en sjuårscykel för att inte utarma jorden. Den bärande idén för verksamheten vid Mid Coull Farms är smak före skördeuttag och man har fått åtskilliga priser för sina produkters kvalitet.

Bruichladdich har samarbetat med William Rose på Mid Coull Farms sedan 2003. Ett år täckte skörden nästan hälften av Laddies maltbehov. Året därpå fick man inte ett enda korn, eftersom naturen det året ville annorlunda. På Mid Coull Farms styr nämligen naturen produktionen – inte tvärt om.

The Organic 2009 destilerades av 100 % ekologiskt orökt malt som fylldes på exbourbon- och tennessee-fat. Faten har sedan lagrats i Bruichladdich traditionella lagerhus innan whiskyn som håller 50 % och buteljeras vid destilleriet.

The Organic 2009 är en whisky för den som föredrar ekologiska produkter. Gården där kornet vuxit är en av de mest eko-profilerade i Storbritannien. Men det är också en whisky att njuta av för alla som uppskattar klassisk, orökt bourbonlagrad whisky. Upplagan profilerar Bruichladdich som ett destilleri i den ekologiska framkanten. Whiskyindustrin har ofta en lång rad miljöbelastande inslag i sina processer och därför är The Organic 2009 ett välkommet alternativ.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 40201 | PRIS: 749:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 50%
LAND: Skottland | REGION: Islay | PRODUCENT: Bruichladdich
PRESSBILD: Ladda ner

Bruichladdich

Mer om producenten

1939 fick Bruichladdich nya amerikanska ägare som satsade stort på att göra en skotsk whisky för den amerikanska marknaden ”The real McCoy”. Satsningen föll samman på grund av andra världskriget. I modern tid har ägarskiftena fortsatt fram till 2001 då vinhandlaren Mark Rainer och bolaget Murray McDavid förvärvade Bruichladdich och gav destilleriet en ny fast grund att stå på. Under Rainers och destillerichefen Jim...

Se alla produkter från Bruichladdich

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab