Produkter

Taggar

Castaño Dulce Monastrell är ett djupt rött och mycket smakrikt vin med fruktig och kraftfull arom. Tydliga inslag av mogna bär som blåbär, björnbär, och körsbär. Smaken möter med plommon, lakrits, katrinplommon och choklad. Alkoholhalten på 15 % gör det mycket kraftfullt och ger vinet en liten syrlig twist i eftersmaken.

När konsten att destillera spreds i vinländerna upptäckte man snart att tillsats av druvsprit gjorde att vinet höll sig fräscht även under långa transporter. Den högre alkoholhalten släckte livsgnistan hos oönskade bakterier och skänkte fyllighet och must åt vinet. Starkviner blev på många håll de förnämsta vinerna. I de flesta länder har dessa viner femhundraåriga anor. Familjen Castaños Dulce Monastrell är ett sådant vin.

Familjen Castaño har sina odlingar i Murcia i den lilla staden Yecla som är något som unikt som en egen appellation, D.O. Yecla. Vinerna härifrån har nästan alltid odlats som bulkviner och det skulle ända till slutet av 1900-talet innan Ramon Castaño Santa visade världen vad traktens viner förmådde och vad varmklimatsdruvan monastrell hade dolt i sitt inre.

Att leva sitt liv som Monastrell-druva är på gränsen till självutplånande. Druvan odlas i stor utsträckning i sydöstra Spanien där klimatet är mycket torrt, jordmånen kargare än kanske någon annanstans och där solen obevekligt bränner musten ur allt som växer. Mycket få druvor klarar ett sådant klimat. Monastrell gör det, och familjen Castaño har tagit konsten att göra vin på denna druva till perfektion. Castaño Dulce Monastrell är ett mustigt bevis på detta.

Till Dulce Monastrell skördas druvorna för hand mycket sent mot slutet av oktober när de börjat torka på sina stockar och koncentrationen av druvsocker är som störst. De krossas försiktigt och får jäsa länge i ovanligt kall miljö, cirka 17 grader. När vinet har utvecklat det mesta av färg, mjuka monastrelltanniner och mustighet tillsätts druvsprit. Efter jäsningen lagras vinet i sex till åtta månader på ekfat.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 8412 | PRIS: 109:-
VOLYM: 50 cl | ALKOHOL: 15%
LAND: Spanien | REGION: Yecla | PRODUCENT: Familia Castaño
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i...

Se alla produkter från Familia Castaño

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab