Produkter

Taggar

Nigab - Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015

Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 12379
75 cl | 189:-

Castelforte Amarone Della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik, körsbär och kakao med inslag av tobak och mandel. Texturen är fet, nästan oljig med en mycket fruktig och eldig smak. Där finns örter, kryddor, ekvanilj och vitpeppar. I eftersmaken möter välintegrerade tanniner och en lång bärig ton av svarta vinbär, blåbär och mörk choklad.

Amarone är på många sätt ett unikt vin. Sett till smak, karaktär och kraftfullhet slår denna mustiga vinupplevelse det mesta. Amarone är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Castelforte Amarone Della Valpolicella DOCG är en av dessa banérförare.

Amarone tillskrivs ibland en lång historisk tradition, men det mesta i dessa berättelser hör till mytbildningen. Däremot är Amaronens äldre syskon Recioton kopiöst gammal och förirrar sig långt bort i romartiden. Recioto är ett sött vin som av tradition tillverkats i Valpolicella sedan vinodlarkonstens barndom. På 1950-talet började en del vinhus experimentera med moderna jäststammar som förmådde jäsa ut en Recioto. Plötsligt blev den söta recioton torr och förvandlad till en Amarone, det vill säga något bittert, en motsats till det söta.

Metoden att tillverka Amarone kallas Appassimento. För att få klassas som Amarone måste 100 procent av druvorna torkas före pressningen. Någon sådan regel finns inte för appassimento-klassade viner. Vidare måste druvorna till minst 45 procent vara corvina eller corvinone. En mindre del får vara rondinella och max 25 procent andra godkända druvor. Efter skörden torkas druvorna på bastmattor på vindar, åtminstone gjordes så traditionellt. Numera har efterfrågan tvingat fram moderniseringar och torkningen sker i regel i fukt- och temperaturkontrollerade lagerhus. Druvorna måste enligt lag torkas till början av december. Då har de förvandlats till russin, förlorat cirka hälften av sin vikt, fått en mycket koncentrerad smak och en hög sockerhalt. Att jäsa ut detta vin kräver en muskeljäst. Vinet får inte understiga en sockerhalt på 12 gram per liter och alkoholhalten måste hamna över 14 %. Efter jäsningen måste vinet lagras i minst två år på ekfat.

Castelforte Amarone är gjort på corvina och en liten del molinara. Efter skörden har druvorna torkats på bastmattor i 120 dagar. Efter pressning får vinet jäsa under två månader tillsammans med sina skal innan det läggs över på ekfat av slovensk ek. Vinet lagras sedan vidare på flaska under minst sex månader.

  • Apassaimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en nutida kunskap
  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor
  • Skandinavien och i synnerhet Sverige är ett av de stora exportländerna för Amarone
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna
  • Amarone kan med fördel lagras under flera tiotals år

Della Valpolicella är som en bättre bordeaux med inslag av portvin. Den är mycket kraftfull, smakrik och koncentrerad. Det är ett vin som kan vara underbart gott, men som också kan köra över all mat med sin hänsynslösa stil. Det krävs kraftiga smaker för att stå emot. Ordentliga stekar, välmogna ostar och kryddiga grytor kan lyftas till enorma höjder med ett bra Amaronevin. Castelforte Amarone är också mycket god att njuta solitärt, lite som ett torrt dessertvin. En klassisk rödvinssås kan få en magisk skjuts av en skvätt Amarone. Vinet är färdigt att drickas nu, men utvecklas under många år på flaska. Bör serveras runt 18 – 20 grader.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

ARTIKELNUMMER: 12379
PRIS: 189:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 15%
LAND: Italien
REGION: Valpolicella
PRODUCENT: Castelforte

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab