Produkter

Taggar

Nigab - Castelforte Parziale Appassimento 2016

Castelforte Parziale Appassimento 2016

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 6346
75 cl | 79:-

Castelforte Parziale Appassimento har en fyllig doft med tydliga bärtoner. Där finns mogna körsbär, russin, kaffe och mörk choklad. Smaken bjuder på svartavinbär, mogna frukter, skogsbär, fikon, toner av lakrits och tobak med en vibrerande vanilj och mjuka tanniner. Eftersmaken är lång och bärig, mer körsbär och en lite sträv ekton i avslutningen.

Appassimentoviner har blivit mer och mer populära de senaste åren. Appassimento är egentligen benämningen på själva metoden för att göra Amaroneviner. Det vill säga att man använder torkade druvor. Vinerna blir ofta fylliga, fruktiga och mycket smakrika. Castelforte Parziale Appassimento är ett sådant vin – ett kraftfullt vin som kräver sitt kött eller sin ostbricka.

Amarone har blivit en storsäljare över hela världen. Eftersom Amarone är ursprungsskyddat och bara kan göras i Valpolicella så har odlare i övriga Italien bara kunnat se hur marknadsandelarna har minskat i takt med norditalienarnas framgångar. Därför har man istället uppfunnit Appassimento, eller snarlika namn som tar fasta på metodiken och inte var druvorna kommer ifrån. Långt ifrån alltid är dessa vinner särskilt fullgångna. Vissa producenter tar genvägar och använder inte ens torkade druvor, medan andra lyckas framställa viner som nästan har samma klang som Amarone.

Appassimentometoden innebär att man låter druvorna torka innan de pressas. Under torkningen, som i regel tar fyra till sex månader, tappar de cirka hälften av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin. Druvorna torkas traditionellt på träställningar eller stora mattor av plast eller halm. Ursprungligen skedde detta i lador. Numera görs torkningen i regel på mer modernt vis med hjälp av fläktar i stora torkrum. I vissa fall låter man också en del av druvorna torka ute i vingården på sina vinrankor. Under torkningen avdunstar vatten, medan socker, färg och aromer koncentreras i druvorna. Processen ger druvorna en högre sockerhalt vilket gör att jästen får mer att tugga i sig och att alkoholhalten i regel blir något högre. Appassimento ger ofta fruktiga och russinlika viner och är i många fall storsäljare på systembolaget. Castelfortes Parziale Appassimento är ett utmärkt exempel på denna vintyp.

Castelforte Parziale Appassimento görs av en blandning av den regionala ”Amaronedruvan” corvina och cabernet sauvignon. Som namnet antyder har man använt en viss mängd druvor som fått torka direkt på vinrankorna ute i vingården. Medan övriga druvor har torkats enligt appassimentometoden. Druvmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter har vinet vått vila på ekfat från Slovenien.

  • Appasimento betyder helt enkelt lufttorkade druvor
  • Appassimentoviner brukar ofta kallas semi- eller miniamarone
  • Corvina och cabernet sauvignon utgör 90 procent av alla blå druvor i Venetien
  • Appassimentometoden är mycket gammal (troligen 300-tal) men att jäsa ut vinerna och få dem torra är en sentida kunskap
  • Venetien en av de mest välbärgade regionerna i Italien och har haft en mycket stor betydelse i äldre och nyare tider. Handeln med vin har varit en ekonomisk motor

Castelforte Parziale Appassimento är ett mycket prisvärt muskelvin som passar utmärkt till kraftfull mat. Det är ett suveränt grillvin som gärna möter kryddigt kött av nöt och gris, smakrika höstgrytor, vitlöks- och rosmarinkryddat lamm, men också kraftfulla hårdostar, getost och mat som kräver ett utmanande vin. Det är färdigt att dricka nu och vinner inte nämnvärt på lagring. Bör serveras runt 16–18 grader.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

ARTIKELNUMMER: 6346
PRIS: 79:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Italien
REGION: Venetien
PRODUCENT: Castelforte
PRESSBILD: Ladda ner

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab