Produkter

Taggar

Nigab - Castelforte Ripasso 2016

Castelforte Ripasso 2016

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 5352
75 cl | 99:-

Castelforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.

Ripasso kan bara göras i Valpolicella strax öster om Gardasjön. Det lilla bergiga distriktet är berömt över hela världen. Vinerna härifrån har i allra högsta grad bidragit till att Italien är ett av världens, om inte främsta, så i varje fall mest intressanta, vinländer.

Det historiska hjärtat i Valpolicella är underregionen Classico som omfattar sju kommuner. Vinerna härifrån anses vara de allra främsta. Ripasso är numera ett begrepp som är skyddat av italiensk lag. Metoden går i korthet ut på att man låter ett vanligt, ofta ganska enkelt, Valpolicellavin få en andra jäsning med hjälp av skalrester och bottensatsen från Amaronetillverkningen. Man häller helt enkelt ett färdigt Valpolicella vin över det som blivit kvar när man tappat av Amarone. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi och drar i gång jäsningen igen. Ripasso betyder närmast återvinning eller återbruk och syftar på att man tar tillvara druvskalen från Amaronejäsningen. Metoden ökar alkohol- och sockerhalten med någon procent, men ger mångfaldigt mer i smak. Ripassovinerna har blivit så populära att druvskalen från Amaronetillverkningen inte längre räcker till. Det har i sin tur inneburit att en del tillverkare tillsätter torkade druvor för att uppnå samma resultat, vilket är tillåtet men knappast traditionellt.

Druvorna till Castelforte Ripasso kommer från odlingar i fem Valpolicella Classico-områden: Fumane, Negrar, Marano, Sant’ Ambrogio och San Pietro Incariano. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Castelforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.

  • Druvorna till Castelforte Ripasso är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
  • Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
  • Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso
  • I Valpolicella har det producerats vin sedan troligen 300 f.Kr.
  • Man tror att det ursprungliga sättet att göra vin i Valpolicella var just på torkade druvor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

Castelforte Ripasso är en fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft och pondus. Det är ett storslaget vin till alla former av grillat kött, hastigt stekt ryggbiff eller till örtiga lammkotletter, höstgrytor och andra kryddiga rätter där vinet får motstånd. Välmogna ostar är ett idealiskt sällskap, liksom en bra italiensk charkbricka. Vinet utvecklas under lagring men är utmärkt att dricka nu. Bör serveras runt 16 – 18 grader.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

ARTIKELNUMMER: 5352
PRIS: 99:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Italien
REGION: Valpolicella
PRODUCENT: Castelforte
PRESSBILD: Ladda ner

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab