Produkter

Taggar

Genetin Pouilly-Fumé är ett torrt och krispigt vin med hög syra, mineraler och en gyllene ljusgul färg. Det har påtagliga toner av lime och citrus, päron, melon och en lätt örtighet.

I trakten av Loiredalen kallades förr sauvignon blanc för ”Genetin”. När familjen Blondelet, som odlat viner sedan 1600-talets mitt i Loiredalen, buteljerar en sauvignon blanc från Pouilly-Fumé passar detta gamla druvnamn mer än väl för deras stiltypiska och prisbelönta vin som nu finns i Sverige för första gången.

Pouilly-Fumé är en appellation som ligger nära nordgränsen i översta delen av Loiredalen. Det är ett märkligt namn. Ordet ”fumé” betyder rök. Det lär komma av att vinden virvlar upp den fina kalkhaltiga jorden och att det ser ut som det ryker från marken vid blåsigt väder. Detta fina kalkdamm lägger sig som ett mycket tunt lager på druvorna i vingårdarna och ger dem en grågrön färg typisk för området. Pouilly Fumé ligger mitt emot Sancerre på andra sidan Loirefloden. Sancerre är kanske den mest kända av de båda appellationerna, men vinodlare i området skattar ofta Pouilly Fumé som den främsta. Vinerna som odlas här blir mycket friska och får en hög syra.

Pouilly Sur Loire är den plats där familjen Blondelet har odlat vin i snart 400 år, kanske ännu längre, men någonstans vid 1600-talets mitt förirrar sig familjens vinhistoria in i det förglömda. I Pouilly Sur Loire sätter den kalkhaltiga jorden sin prägel på vinerna, det är för övrigt samma kalkåder som går i dagen i Dovers berömda vita klippor.

Genetin Pouilly-Fumé består av 100 % sauvignon blanc som vuxit på 35 år gamla vinstockar i en mycket kalkrik jordmån. Det har odlats helt utan bekämpningsmedel, gödslats naturligt och fått jäsa långsamt vid mycket låg temperatur. Det har sedan fått ligga ovanligt länge på sin jästfällning innan det buteljerats.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 70186 | PRIS: 159:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 12,5%
LAND: Frankrike | REGION: Loire, Pouilly-Fumé | PRODUCENT: Domaine Tinel-Blondelet
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Domaine Tinel-Blondelet

Mer om producenten

Domaine Tinel-Blondelet ligger i Pouilly Sur Loire vid franska centralmassivet, alldeles intill Loirefloden, mitt i centrala Frankrike. Utmed Loireflodens sluttningar började familjen Blondelet odla vin någon gång kring 1600-talets mitt. De är därmed en av Frankrikes äldsta vinodlarfamiljer som i obrutet led producerat vin. På 1950-talet storsatsade den elfte generationen, Camille och Ferdinand Blondelet, på den dittills lilla...

Se alla produkter från Domaine Tinel-Blondelet

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab