Produkter

Taggar

Nigab - Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Vve Fourny Rosé Brut Premier Cru Vertus

Mousserande vin | ARTIKELNUMMER: 77510
75 cl | 379:-

Rosé Brut Premier Cru Vertus har en vacker laxrosa färg med små livliga bubblor. Den finstämda doften har inslag av smultron och björnbär och en lätt citrus. Smaken är torr, brödig, med toner av jordgubbar och mogna körsbär.

Champagne är kungsdrycken utan jämförelse i världen. Ingen annan dryck har så ädel klang och kan bära upp lika gnistrande glas av renaste kristall. Veuve Fourny & Fils är en av de mest klangfulla producenterna, så anspråksfull att deras champagne fick kröna Nobelfesten 2012.

Det mest flärdfulla som finns är rosa champagne, de små pärlande bubblorna och den förförande färgen kan få vilken konnässör och livsnjutare som helst att ge efter. Det går helt enkelt inte att dricka något mer sensuellt än rosa champagne. Från att ha varit en ganska marginaliserad del av champagneproduktionen har efterfrågan på rosa bubblor ökat markant. Numera tillverkar även de mest strikta producenterna roséchampagne och försäljningen ökar för varje år.

Tillverkningen av traditionell champagne och roséchampagne skiljer sig bara på en enda punkt – färgen. Man tillför en andel rödvindsdruvor i bladningen, antingen genom att man helt enkelt blandar röda och vita viner, vilket är tillåtet inför andra jäsningen i Champagne, men inte i andra franska distrikt. Eller att man låter druvor och druvskal i musten macerera, dvs ligga kvar i saften för att avge färg. Smakmässigt skiljer oftast inget eller väldigt lite från det vita vin som champagnen ursprungligen kommer ifrån.

Rosé Brut Premier Cru Vertus är en champagne som kommer från den premier Cru-betäcknade byn Vertus i Cote de Blanc. I blandningen ingår ekologiskt odlade chardonnay- och pinot noir-druvor som plockas för hand och får macerera länge. Endast saften från den första pressningen kommer till användning. Första jäsningen sker på små ekfat i sju månader där jästfällningen och bottensatsen är med, innan vinet får en andra jäsning och lagras på flaska i minst två år.

I dag odlar femte generationen Fourny vin i ett 30-tal olika lägen i och utanför Vertus. Det ger dem möjligheter att ta fram ett flertal basviner som var för sig används som ingredienser i den slutliga champagnen. Läget ger Fourny den unika möjligheten att odla både pinot noir och chardonnay. Det familjeägda företaget drivs sedan drygt 20 år av bröderna Charles-Henry och Emmanuel Fourny. Familjen har odlat vin sedan mitten av 1800-talet, men den första flaskan champagne såldes så sent som 1957. Fourny odlar vin på ett stort antal vingårdar i Vertus, mest berömd är släktjuvelen ”Faubourg Notre-Dame” en muromgärdad vingård, som i champagne kallas Le Clos. Namnet Notre Dame kommer från ett gammalt kloster som en gång låg på platsen. Jormånen i Vertus är ovanligt kalkrik, stora sjok av ren kalk förekommer rikligt, och är särskilt gynnsam för att utveckla torra viner med hög syra.

  • Fourny tillverkar omkring 70 000 flaskor årligen
  • Chardonnay är den dominerande druvan
  • Vinstockarna är över 40 år gamla
  • Vertus är en av de största och högst rankade premier-cru:erna i champagne
  • Till Rosé Brut Premier Cru Vertus används 2/3 chardonnay samt vit och röd pinot noir
  • Odlingen sker enligt ekologiska och biodynamiska principer

Rosé Brut Premier Cru Vertus är ett vin som i allra högsta grad inbjuder till flärd och livsnjutning. Det är ett vin för såväl långklänning som pyjamas. Det kan drickas som apertif eller som en optimal välkomstskål på en bättre middag. Passar också att gå vidare med till förrätter som fisk, skaldjur och lyxig gåslever. Bör serveras runt tio grader och kan lagras några år.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab