Produkter

Taggar

Nigab - GlenDronach 12YO Original

GlenDronach 12YO Original

Maltwhisky | ARTIKELNUMMER: 425
70 cl | 459:-

När Maltwhisky-VM nyligen avgjordes på anrika Hasselbacken på Djurgården i Stockholm stod en 12-årig Glendronach som segrare. Det lilla kaxiga högskotska destilleriet satte därmed en lång rad hyllade storstjärnor på plats och visade var medaljskåpet ska stå – för andra gången.

Maltwhisky-VM är en årlig tävling där ett stort antal whiskymärken ställs mot varandra under whiskyförfattaren Henrik Aflodals och Whiskyspots ledning. Juryn består av svenska whiskyklubbar från Örnsköldsvik i norr till Landskrona i söder. Tävlingen avgörs under sammanlagt 32 kval- och delfinalprovningar. I år deltog 148 whiskymärken från 121 destillerier. Totalt har 2 000 whiskyentusiaster medverkat i ”domarpanelen”. Det gör Maltwhisky-VM till en av världens största whiskytävlingar där det är engagerade och kunniga whiskyentusiaster som avgör hur medaljerna ska fördelas. Tävlingarna genomförs helt blint och deltagarna har ingen aning om vilka sorter de röstar fram som sina vinnare.

– Att två år i rad vinna den tyngsta och mest prestigefyllda klassen för sherrylagrad whisky är vi mycket stolta över, men vi hade stora förhoppningar om att GlenDronach skulle klara sig bra även i år, det är en makalöst bra whisky, i ett väldigt bra prisläge dessutom, säger Nigabs Hugo Simberg.

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. Avnjutes med fördel efter maten – ren, med lite källvatten eller on the rocks.

GlenDronach 12 YO har lagrats i kombination på både Pedro Ximinez- och Oloroso-sherryfat. Whiskyn är inte filtrerad vilket gör att den kan bli lätt grumlig vid tillsats av vatten eller is. Den buteljeras vid 43% och har fått sin rika naturliga färg från fatlagringen.

GlenDronach Distillery grundades 1826 av den udda och excentriske James Allardice och räknas som ett av de äldsta destillerierna i Skottland. GlenDronach, som på gaeliska betyder “björnbärsdalen” är beläget i den vackra Forguedalen, Eastern Highland. Enligt mångas åsikt är det ett av de mest oförstörda destillerierna i Skottland då produktionen i stora drag sköts på samma traditionella sätt som det gjorde på 1820-talet. Precis som då, står sherrylagrad single malt fortfarande i fokus för utformandet av GlenDronach whisky.
The Glendronach Distillery köptes av The BenRiach Distillery Company Ltd. i augusti 2008 och är idag privatägt av bl.a. master blender Billy Walker.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab