Produkter

Taggar

Nigab - Gruber Röschitz Riesling 2018

Gruber Röschitz Riesling 2018

Ekologiskt Vin | ARTIKELNUMMER: 74164
75 cl | 129:-

Gruber Röschitz Riesling har vuxit på upp till 350 meters höjd. Vinet skördades i mitten av september och har fått jäsa med sin egen fällning på ståltank under tre månader.

Det skimrande, nästan isigt gulgröna vinet har en blommig doft med inslag av honung, lime och tropiska frukter. Smaken bjuder på mera frukt, persika och plommon men också passionsfrukt och en livligt bitande syra som matchar fruktigheten perfekt.

Gruber Röschitz Riesling 2018 är ett en stiltypisk Alpriesling med typisk fruktighet och hög syra. Det är ett förnämligt vin till fisk och skaldjur, men också till ljus fågel som kyckling och kalkon, men även anka, lamm och hårdostar. Det är också ett utmärkt sällskapsvin. Färdigt att drickas nu. Bör serveras runt 8 – 10 grader.

Inget annat land har så många vinbönder per Capita som Österrike. Än i dag dominerar de småskaliga odlingarna som många gånger drivs av hängivna entusiaster. En sådan är Ewald Gruber, som vid 16 års ålder beslutade sig för att ta över släktens vinodlingar och göra Österrikes bästa vin. I dag vet vi vad som hänt. Österrike är ett av världens mest aktade vinländer och syskonen Gruber räknas till landets främsta vinmakare. Deras biologiska Riesling 2018 är ett exempel på detta.

Den stora vinskandalen på 1980-talet förpassade Österrike till skamvrån. Några år med mediokra skördar hade utvecklat viner som aldrig nådde den lätt söta kvalitet som blivit populär. Några stora producenter tillsatte glykol och vips blev vinet sötare. Detta upptäcktes och skandalen var ett faktum. Vinexporten lamslogs. På ett år försvann 90 procent av marknaden. Resultatet blev en ny vinlagsstiftning (den strängaste i världen) och en produktion som ställdes om efter nya regler och nya ambitioner. I dag är österrikiska viner en exportsuccé och landets vinindustri har moderniserats. Internationella utmärkelser haglar över landet och man anses vara främst i världen på ekologiskt kvalitetsvin. Många experter menar till och med att några av världens mest intressanta viner görs i Österrike

Österrike är mest känt för sina vita viner, sitt eiswein och sin grüner veltliner, som täcker tredjedel av landets odlingsareal. I dag gör man viner av alla slag med förbluffande hög kvalitet. Mest berömd är ”vinkvadraten”, Weinviertel, i nordöstra delen av landet, med gränser mot både Slovakien och Tjeckien.  I Vinkvadraten är klimatet optimalt. Vinerna härifrån är ofta stora smakupplevelser. Gruber Röschitz ligger i västra delen av Vinkvadraten, alldeles ”Unter dem Manhartsberg”. De omgivande Alperna skapar ett inlandsklimat där kalla nätter och varma dagar pressar fram det bästa ur druvorna. Nederbörden är ytterst sparsam och vinstockarna får söka sitt vatten på djup dit inga andra rötter når. I miljoner år har bergsluttningarna fått ta emot lössjord som vindarna burit med sig från söder. Den ligger nu som ett skyddande bördigt täcke över den djupare granitjorden. Vinerna från Gruber Röschitz är friska och fruktiga med tydlig mineralitet och druvtypiskhet. Vinet får jäsa och mogna i rostfria tankar vilket bidrar till fräschören. Vinerna blir kristallklara och får ofta en inslag av vitpeppar och citrus.

Läs mer

PRODUKTINFORMATION

ARTIKELNUMMER: 74164
PRIS: 129:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 12%
LAND: Österrike
REGION: Weinviertel
PRODUCENT: Gruber Röschitz

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab