Produkter

Taggar

Lauder’s 25 yo har producerats i en begränsad upplaga om 2 000 flaskor. Den är buteljerad på 42 % i en svart elegant keramikflaska med de karaktäristiska kindgroparna. Det är en sammetslen och silkesmjuk whisky med tydliga toner av vanilj, ljunghonung och milda frukter som melon, mogna päron och aprikoser. I smaken finns också en lätt brödighet och lång final med mjuk maltsötma. Det är en mycket elegant whisky som pryder samlarhyllorna men också en utmärkt ”afterdinner dram” när man vill bjuda på det lilla extra.

Archibald Lauder var en känd som en gentleman i Glasgows handelskvarter, alltid oklanderligt klädd, hövlig och med välvaxade mustascher stod han bakom disken till sin lilla livsmedelsbutik och erbjöd sina kunder eftertraktade varor som te, kaffe, kryddor och inte minst drycker. Vid den här tiden började man förstå att den lite råa och fräna maltwhiskyn blev avsevärt bättre om man blandade den och lät den mogna. Med största frenesi började Archibald Lauder komponera whiskysorter. Han gick ytterst noggrant till väga och laborerade i två år innan han tyckte sig ha funnit ett antal varianter han trodde på. Då sammankallade han sina vänner och lät dem prova vad han komponerat. Detta tillfälle har omnämnts som en av de första konsumentpanelerna och som den första regelrätta whiskyprovning som finns dokumenterad. Valet föll på en mild, honungslen Speysidewhisky, samma karaktär som Lauder’s fortfarande har, fast receptet genomgått stora förändringar sedan dess.

Lauder’s blev omedelbart en populär whisky och snart öppnade Archibald Lauder även en pub i whiskyns namn. Puben hade hela sju bardiskar och en hemlig bar i kombination med en frisersalong på övervåningen. Puben var känd för att välkomna gäster av alla samhällsklasser och för en väldigt öppen och trivsam atmosfär. När skotsk whisky började exporteras var Lauder’s ett av de första varumärkena som letade sig fram till kunder i andra länder. Det som gör Lauder’s unikt är att märket varit i oavbruten produktion sedan 1834. Redan under det tidiga 1900-talet blev Lauder’s en omtyckt whisky i Sverige.

MacDuff är en av huvudkaraktärerna i Shakespeares drama Macbeth och namnet används av många skotska företag. Däribland MacDuff Distillery som inte har något med MacDuff International att göra. Bolaget grundades 1992 av tre affärskompanjoner. De kom alla från whiskybranschen och hade haft ledande positioner hos de stora bolagen. Tack vare kontakter på både produktions- och säljsidan kunde de snabbt bygga upp ett långsiktigt lager och försäkra sig om fortsatt tillgång.

  • Lauder’s 25 YO blandas till övervägande delen av Speysidewhiskies
  • Archibald Lauder var en av de första ”whiskyblenders” i Skottland
  • Lauder’s buteljeras alltid i en fyrkantig flaska med karaktäristiska ”kindgropar”

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 82812 | PRIS: 1499:-
VOLYM: 70 cl | ALKOHOL: 42%
LAND: Skottland | REGION: Skottland | PRODUCENT: Lauder's

Lauder's whisky skapades redan 1836 och är därigenom ett av de äldsta ännu existerande varumärkena för skotsk whisky. Namnet kommer från Archibald Lauder som hade en butik i Glasgow, och som 1834 fick idén att skapa en egen whisky. Det tog honom två år att få den perfekt. Redan under 1800-talet blev Lauder's mycket populär och prisbelönt i tävlingar både i Europa och USA.

Se alla produkter från Lauder's

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab