Produkter

Taggar

Mandrarossa Frappato Costadune har en intensiv rubinröd färg. Doften har inslag av körsbär och moreller, där finns också toner av skogsbär och färska kryddor, kanel och ingefära. Smaken är fruktig med druvtypiska körsbär, skogshallon och inslag av viol, mynta och kryddnejlika.

Det är ett balanserat och elegant rött vin gjort på en druva som man sällan provar i sin rena form, vilket i sig är en spännande upplevelse för alla vinintresserade. Utmärkt till lätta italienska rätter. Varför inte servera ett glas till charkuterier, en vegetarisk pizza eller en pastarätt med tomatbaserad sås. Färdigt att dricka, men kan lagras i flera år.

Sicilien har ett 50-tal druvsorter som mer eller mindre enbart odlas på Medelhavsön vid Italiens stövelspets. Förutsättningarna för att odla vin på Sicilien varierar stort. I söder drar sciroccon från Sahara in med höga temperaturer, lössjord och sand, men tidvis blåser också salta, fuktiga havsvindar. I öster har vulkanen Etna byggt upp en helt unik jordmån med aska, lava och pimsten och i väster finns den berömda röda lerjorden som säkra källor påstår att Adam en gång skapades utav – åtminstone om man frågar de många fromma sicilianarna. I detta varierade landskap finns möjligheter att odla mängder med olika typer av vin.

När ett antal odlare i Menfi gick samman och bildade Mandrarossa var det för att slå vakt om vinodlingen och hjälpa varandra genom efterkrigstidens svårigheter. De kom att driva omställningen av Sicilien från bulk- till kvalitetsvinsproducent, och som ett led i detta intresserade man sig för klassiska, inhemska sicilianska druvor, däribland frappato.

Frappatos ursprung är höljt i dunkel, modern genetik har visat ett nära släktdrag med sangiovese, men man vet inte med vad eller hur den korsats fram. Mandrarossa Frappato Costadune har vuxit i sandjordarna i Menfi (costadune betyder sanddyn). Druvorna har skördats för hand tidigt i september för att därefter macerera och jäsa på ståltank. Vinet har fått mogna på stål- och cementtankar i 6–8 månader.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 74080 | PRIS: 149:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 13%
LAND: Italien | REGION: Sicilien | PRODUCENT: Mandrarossa

Mandrarossa

Mer om producenten

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas...

Se alla produkter från Mandrarossa

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab