Mandrarossa Grillo Costadune 2017

Mandrarossa Grillo Costadune 2017

Vin | ARTIKELNUMMER: 73155
75 cl | 119:-

Grillo Costadune är ett elegant och kryddigt vitt vin med doft av persikor, passion- och grapefrukt och inslag av citrus och mineraler. Smaken är frisk och har inslag av passionsfrukt och en viss örtighet med nyanser av äpplen och höstpäron.

Grillo Costadune är ett kryddigt vin som passar utmärkt till lätta fiskrätter, sallader och rostade grönsaker. Det gör sig även utmärkt till kyckling och ljusare kött.

Om Sicilien har någon nationaldruva så är det ”grillo”. Det är en druva som älskar värme och klarar torka. När bönderna på Sicilien vågade sig på att plantera nya vinstockar efter vinlusens härjningar valde man i stor utsträckning grillo, särskilt runt staden Marsala. Grillo hade nämligen visat sig mer motståndskraftig mot vinlusen, vilket snabbt gjorde den populär över hela ön. Vinodlarna runt hamnstaden Marsala hade sedan länge tillverkat ett vin av denna druva som förstärktes med druvsprit för att klara livet ombord under långa resor till havs. Detta dessertvin buteljerades i flaskor som liknade hostmedicinflaskor, vilket visade sig vara ett synnerligen lyckligt sammanträffande under förbudstiden i USA – populariteten ökade och vinet blev världsberömt.

Det sicilianska samhället drabbades hårt av världskrig och efterkrigstidens fattigdom. Sicilien blev ett instabilt samhälle som många lämnade för att söka arbete och uppehälle på andra håll i världen – inte minst Sverige. Vinodlarna som höll ut, började göra bulkviner till vermouthindustrin, kvantitet blev viktigare än kvalitet och grillodruvan, som ger ett litet skördeuttag föll i glömska.

Här kan du läsa mer om Sicilien.

I dag har grillo fått sin revansch, precis som den sicilianska vinindustrin. En stor del bakom förvandlingen har Mandrarossa, som odlar denna närmast inhemska druva i de sandiga jordarna i Menfi i sydväst. Costadune betyder just sanddyner. Grillo Costadune genomgår så kallad cryomaceration där de krossade druvorna får ligga kallt före jäsningen för att utveckla maximalt med smaker. Det jäses och mognar på ståltank i 10 grader under tre månader och därefter tre månader på flaska.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 73155
PRIS: 119:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 13,5%
LAND: Italien
REGION: Sicilien
PRODUCENT: Mandrarossa
PRODUKTBLAD: Ladda ner
PRESSBILD: Ladda ner

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas…

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune

Mandrarossa Zibibbo Secco Costadune 2018 (It)

Zibibbo Secco Costadune har samma friskhet och arom som sitt berömda syskon, den aromatiska muscatdruvan. Det är ett...
Pris: 119:- (75 cl)
Mandrarossa_Timperosse_nigab

Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2018 (It)

Mandrarossa Timperosse har en mörk djupröd färg. Doften är intensiv med mörka bär och frukter, som plommon, svarta...
Pris: 249:- (150 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close