Produkter

Taggar

Mandrarossa Nero d’Avola Costadune har en intensiv djupröd färg. Doften är generös med inslag av björnbär, mörka körsbär och kryddpeppar. Där finns också inslag av lakrits och en antydan av tobak. Smaken är fruktig med viss stramhet inslag av mörka körsbär, mogna plommon, och kaffe.

Mandrarossa Nero d’avola Costadune är ett 100 % druvrent vin med tydliga fruktiga smaker. Det är ett vin som med kropp och fyllighet står emot kraftiga kötträtter, grillad kyckling, rostade grönsaker och smakrika hårda ostar. Vinet är färdigt att drickas men utvecklas ännu mer under minst fem års lagring. Bör serveras vid 16–18 grader.

Nero d’avola har fått sitt namn från hamnstaden Avola söder om Syrakusa. Det är den mest odlade druvan på hela Medelhavsön och den förekommer nästan bara där. Nero d’avola är en värmeälskande druva som stortrivs när sciroccon från Sahara drar med sig ökenhettan upp över den torra kusten. Med vindarna följer också sand och lössjord och kullarna i vingårdarna påminner i vissa fall om sanddynor. Mandrarossa brukar kalla sina viner Costadune, vilket betyder just sanddyn på italienska. Nero d’avola är en av de mörkaste druvsorterna och ger en djup purpurröd färg. Druvan används på andra håll i vinvärlden för att sätta just tyngre färg i olika blandningar.

Nero d’avola är en gammal druva, troligen odlades den på Sicilien redan för 1 000 år sedan. Det är egentligen först på senare år som denna druva sluppit blandas bort i enklare bordsviner eller användas som färgämne. Det ökade intresset för rena druvviner har gjort att Nero d’avola har kommit fram i ljuset.

Viner som görs på nero d’avola blir ofta kryddstarka och intensiva med stor fyllighet och med dova syltiga smaker. Druvan anses vara en av de allra smakrikaste och har på senare år blivit mer och mer populär. Mandrarossa Nero d’avola Costadune har vuxit i Menfi, inte långt från Avola. Druvorna har vuxit i kalkrik jord på relativt hög höjd (upp till 400 meter). De skördades för hand tidigt i september och har macererat långsamt i tio dagar före jäsning och sedan mognat under tre månader på ståltank och tre månader på flaska.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 73896 | PRIS: 119:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 13,5%
LAND: Italien | REGION: Sicilien | PRODUCENT: Mandrarossa

Mandrarossa

Mer om producenten

Mandrarossa bildades i slutet av 1950-talet när flera små vinbönder gick samman för att stå emot lågkonjunkturen och motverka emigrationen från efterkrigstidens svårt drabbade och fattiga Italien.  Småskaligheten och de små producenterna med vitt skilda vingårdar sätter än idag sin prägel på Mandrarossa. Sedan starten har Mandrarossa varit en del av Settesoli som är en av Europas största vinproducenter. Mandrarossas...

Se alla produkter från Mandrarossa

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab