Produkter

Taggar

Nigab - Paul Jaboulet Côte-Rôtie

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Rött vin | ARTIKELNUMMER: 2090
75 cl | 399:-

Cõte Rotie Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol, plommon, persika, läder och kryddor.
Smaken är komplex och elegant med mörka bär, balanserade tanniner och en frisk höstjord i avslutningen.

Côte Rotie är en av Rhônedalens mest respekterade appellationer. Vinerna härifrån är mycket eftertraktade och anses vara några av världens allra främsta i sitt slag. Här vid Rhônedalens nordligaste kullar har det odlats vin i 2 400 år. Här finns Frankrikes allra äldsta vingårdar och vinstockarnas rötter når djupt ner i romartiden. Côte Rotie Les Jumelles 2013 är ett av de stora vinerna bland toppvinerna från Rhônedistriktet.

Côte Rotie betyder närmast de ”grillade kullarna”, och med tanke på dessa kullars sydöstliga och skyddade läge och hur brant de stupar ner mot floden är det förståeligt att Medelhavssolen kan vara närmast brutal i sin hetta. Det är bara tre små orter, eller församlingar kanske är en bättre benämning här i den fromma delen av Frankrike, som har rätt att producera Côte Rotie-viner: Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhône och Tupin-et-Semons – även inom dessa församlingar är det bara vissa odlingslotter som får kalla sig Côte Rotie. De allra främsta vingårdarna ligger ovanför den lilla staden Ampuis. Där finns de berömda kullarna Côte Brune och Côte Blonde. Härifrån kommer några av världens allra förnämsta syrah-viner. Det sägs att kullarnas namn kommer från när Markis de Maugiron, för över 500 år sedan, delade upp ägorna mellan sina två döttrar, en brunett och en blondin. Trots att Côte Brune och Côte Blonde ligger mycket nära varandra är jordmånen olika och de båda kullarna utvecklar vitt skilda viner.

Längs de extremt branta sluttningarna i Côte Rotie odlar man vin på i stort sett samma vis som på romartiden. Druvstockarna måste skötas för hand och i de allra brantaste partierna måste man mer eller mindre använda stegar för att komma åt druvorna.

Paul Jaboulet är en av de stora producenterna i Rhône. Deras Côte Rotie och Hermitage-viner brukar närmast tävla om att vara världens bästa. Druvorna till Côte Rotie Les Jumelles 2013 har vuxit både på Côte Blonde och Côte Brune. Skördeuttaget var lågt på grund av förödande hagelstormar under blomningen. Vinet skördades under två dagar i början av oktober. Efter vinifieringen lagrades det på franska ekfat, varav 20 procent var så kallad virgin oak.

Läs mer

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab