Om Riscal
Att Rioja kan leverera röda viner som ger mycket smak för pengarna har vi svenskar vetat sedan länge. Det är dock först de senaste åren som vi även har börjat få upp ögonen för de högklassiga rosévinerna från Rioja – elegantare och kryddigare än rosévinerna från andra delar av Spanien. Marques de Riscal Rosado är ett av de allra bästa exemplen på detta. Efter många års väntan finns det nu äntligen tillgängligt i Sverige.
Man kan inte prata om vinregionen Rioja utan att nämna vinproducenten Marques de Riscal. Det var i den lilla byn Elciego som den dåvarande markisen av Riscal 1858 lade grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Inspirerad av ett besök i Frankrike tog han med sig både idéerna och hantverkarna för att kunna börja göra vin efter samma principer som i Bordeaux – världens mest kända vindistrikt. De nya idéerna innebar allt från nya vinpressar och jäsning på stora ekfat till själva vineriets layout. Den största förändringen var kanske lagringen på små ekfat – något som med tiden har blivit Riojas särskilda adelsmärke. Marques de Riscal är fortfarande ägt av ättlingar till samma familj och ligger fortfarande i Elciego, granne med det välbevarade vineriet från 1858.
Vinet
Marqués de Riscal Rosado är gjort på 80% garnacha, 10% viura, 7% malvasia och 3% garnacha blanca. Detta ger ett ljust och elegant rosévin med en frisk syra och fin fruktighet. Vinet jäser vid 14-16 grader på tankar av rostfritt stål, och lagras sedan på ståltank fram till buteljeringen. Marques de Riscal Rosado är ett härligt vin att dricka ungt, och skall drickas sommaren efter skörden.