Produkter

Taggar

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna äpplen, krusbär och en lätt ton av rabarber. I eftersmaken märks en angenäm bitterhet som är typisk för verdejo-druvan.

Marqués de Riscal har mer än någon annan producent förnyat och förändrat vinvärlden, inte bara i Rioja, där företaget har sin hemvist. Marqués de Riscal har också förvandlat Spanien och området Rueda till en betydande producent av vita viner där Riscal Rueda är ett av de främsta signaturvinerna.

I slutet av 1960-talet började Marqués de Riscal studera förutsättningarna för att producera ett klassiskt vitt vin i Spanien. Man analyserade mycket noggrant landets vinregioner och slutligen fann man vad man sökte på den spanska centralplatån, i Rueda där man tidigare mest hade odlat sherryliknande viner. 1972 grundade Riscal den första vingården för vita druvor i distriktet, man valde den inhemska sorten verdejo som i stort sett bara finns i Rueda. Något år senare införde man också sauvignon blanc. Resultatet blev magnifikt och vinerna så framstående att Rueda blev ursprungsbetecknat 1980. Sedan Marqués de Riscal visat att Spanien är en utmärkt plats för att odla vita viner har många fler vingårdar etablerats, men Riscal är alltjämt den största.

Rueda är ett 6 000 hektar stort område i provinsen Segovia i mellersta Spanien. Vintrarna är långa och kalla och somrarna varma. Området är flackt, jordmånen karg men har bra luftighet och dränering. Rueda ligger högt och det är inte ovanligt med vintertemperaturer ner emot minus tio grader. Det påfrestande klimatet ger speciella odlingsförutsättningar där den lokala druvan verdejo trivs och sätter sin stil och karaktär.

Doften är mycket frisk och fruktig med inslag av fläder, lindblom och kamomill. Smaken är torr och frisk av gröna äpplen, krusbär och en lätt ton av rabarber. I eftersmaken märks en angenäm bitterhet som är typisk för verdejo-druvan. För bättre balans är vinet till 15% gjort på den friska viura. Vinet har jäst på tankar av rostfritt stål och är inte fatlagrat. 85% verdejo, 15% viura.

Kort om Marqués de Riscal:
Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste cabernet sauvignon, merlot och pinot noir planterades på ägorna utanför den lilla byn Elciego. I och med detta lade han grunden till hela den moderna vinnäringen i Rioja. Marqués de Riscal införde metoder och principer från Bordeaux, han initierade nya vinpressar, ny sorteringsteknik, jäsmetodik och framförallt började han långlagra viner på små ekfat. Tidigare hade traktens viner mest lagrats på lerkrus. I dag är ekfatslagring Riojas signum. Marqués de Riscal ägs alltjämt av ättlingar till grundaren och i de mörka källarvalven i det som kallas domkyrkan lagras 10 000-tals viner, vaktade av spindlar och ombespunna av spindelväv. Flera av flaskorna är långt över hundra år.

  • Det kalla nästan nordliga vinterklimatet och de kruttorra somrarna ger druvorna i Rueda mycket speciella växtförutsättningar.
  • Området var under 1900-talets början känt för sina kvalitetsviner som bland annat levererades till det spanska hovet.
  • Riscal Rueda har odlats i den 250 hektar stora Bodega de los Herederos del Marqués de Riscal och består uteslutande av den regiontypiska verdejo-druvan.
  • 2011 utsågs Marqués de Riscal till en av de tio mest beundransvärda vinproducenterna i världen.
  • Marqués de Riscal har en egen restaurang med en stjärna i Guide Michelin.

Riscal Rueda är ett vin för den som vill uppleva den mycket speciella och sällsynta verdejo-druvan, som i stort sett bara odlas i Rueda. Vinet är ett stiltypiskt elegant vitt vin som går utmärkt till vita fiskrätter, skaldjur, pastarätter, kyckling och somriga kalla bufféer. Vinet bör drickas väl kylt.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 6001 | PRIS: 85:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 13%
LAND: Spanien | REGION: Rueda | PRODUCENT: Marqués de Riscal
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Marqués de Riscal

Mer om producenten

Det var diplomaten, journalisten, fritänkaren, vinodlaren och vivören med det minst sagt imponerande namnet Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal som grundade Marqués de Riscal i mitten av 1800-talet. Han var tidvis bosatt i Bordeaux, men ägde vingårdar i Rioja. 1858 beslutade han sig för att ta lärdom av hur vinet producerades i Bordeaux och han såg till att 9 000 vinstockar av högsta kvalitet, bland annat finaste...

Se alla produkter från Marqués de Riscal

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab