Produkter

Taggar

Brand Riesling Grand Cru är ett stiltypiskt och kraftfullt Alsacevin. Bred och komplex doft av citrus, gula blommor, äpplen, honung och ananas. Vinet är behagligt, torrt i sin textur med en liten sötma med smak av mogna äpplen, fläder och frisk melon. Syran är tydlig med en livgivande friskhet.

Alsace är ett av vinvärldens mest hyllade distrikt. Egentligen skulle inte viner av sådan dignitet kunna utvecklas här i gränslandet mellan Frankrike och Tyskland, men geografin, klimatet och jordmånen vill annorlunda. Alsacevinerna är juveler i vilken vinkorg som helst. En av de främsta vingårdarna är Brand Grand Cru.

Alsace har under långa tider varit en del av Tyskland och kulturellt har invånarna alltjämt mycket gemensamt med sina grannar på andra sidan Rehn. De druvor som bönderna odlar i Alsace är i hög grad samma druvor som bönderna odlar i Rhen- och Moselområdet. I stor utsträckning är det vita viner som produceras i Alsace. Den stora skillnaden mot de tyska vinerna är att Alsacevinerna nästan alltid får jäsa ut. Alsace har ett förvånansvärt varmt klimat, men frosten hotar både vår och vinter. Alsace två stora druvor är riesling och gewurztraminer som också är de druvor som dominerar i Brand Grand Cru.

Brand Grand Cru ligger precis vid öppningen till Munsterdalen med utsikt över staden Turckheim där naturen och bergen bildar närmast en amfiteater som vetter mot syd – sydost. När solen dränker bergen och vingården med sina sommarheta strålar ser det ut som om det brinner, området är historiskt tysktalande och många av ortnamnen är precis som Brand tyskklingande. Det sägs att vinerna från Brand är solens viner, en gång lär en mäktig kamp ha utspelas mellan en drake och solen, det slutade med att solen segrade och att det våren därpå växte vin ur bergssluttningen.

Visste du att:

  • De över 200 vinodlarna i Kooperativet Cave de Turckheim odlar tillsammans vin på över 360 hektar
  • Flera av de mest prisbelönta odlingarna i kooperativet drivs ekologiskt
  • Istället för gödsling används ofta den egna gårdens kompost och druvrester
  • I kooperativets tempererade vinkällare lagras cirka två miljoner flaskor vin
  • Cave de Turckheim producerar årligen över 3,5 miljoner liter vin
  • I Alsace dricker man ofta sitt vin till charkuterier

Grand Cru Brand Riesling är ett vin för den som vill uppleva ett typiskt Alsacevin med mycket kraft och karaktär. Den torra stilen med den lilla restsötman gör vinet till ett utpräglat fisk- och skaldjursvin, det går också mycket bra tillsamman med lättare rätter som kyckling och charkuterier. I Alsace är också bättre rieslingviner ett vanligt sällskap till regionens ostar.

PRODUKTINFORMATION.
ARTIKELNUMMER: 76484 | PRIS: 199:-
VOLYM: 75 cl | ALKOHOL: 14%
LAND: Frankrike | REGION: Alsace | PRODUCENT: Cave de Turckheim
PRODUKTBLAD: Ladda ner | PRESSBILD: Ladda ner

Cave de Turckheim

Mer om producenten

Cave de Turckheim är ett av Alsace mest berömda och största odlingskooperativ. Det grundades 1955 av ett antal vinbönder runt den lilla medeltidsstaden Turckheim. I dag består kooperativet av närmare 220 medlemmar från flera av de allra bästa vingårdarna i Alsace. Man förfogar över ett toppmodernt vineri med allt från pneumatiska pressar till rostfria ståltankar. CAVETURCKHEIM.COM

Se alla produkter från Cave de Turckheim

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab