Fakta
- Jordmån I överlag alluvialjord med lerig sandstruktur med inslag av granit, lera, hög mineralhalt, inklusive glimmer och kvarts.
- Totalsyra 6,2g/l
- Socker 3,33 g/l
- pH 3,1
Veramonte
Lite nordväst om Santiago i Casablanca Valley planterades de första vinrankorna i slutet av 1980-talet. Då hade den chilenska vinindustrin långsamt börjat resa sig sedan den skjutits i sank under orostiderna i landet. I dag har Chiles vinproduktion förvandlats. Landet räknas nu till ett av de allra främsta i vinvärlden och näringen blomstrar. Det visar inte minst fascinerande Veramonte med sin Sauvignon Blanc.
Casablanca Valley ligger så långt söderut som den 33:e sydliga breddgraden och mindre än 30 kilometer öster om Stilla havet. Det är mycket närmare ekvatorn än några europeiska vingårdar och egentligen borde klimatet här vara alldeles för varmt för vinodling. Men havet kyls av kalla strömmar från Antarktis och havsluften från Stilla havet drar med sig en kall och fuktig morgondimma som rullar in mot Anderna i öster. Det gör att det bildas mycket moln som täcker den annars obarmhärtiga solen. Dessutom sveper kalla bergsvindar ner över dalen från flera tusen meters höjd. Casablanca Valley har därmed färre, men intensiva, soltimmar, mer nederbörd och är svalare än andra vinområden i Chile.
Veramonte producerar ekologiska viner och innehar certifikat Hållbart vin från Chile. Att producera vin med hållbara metoder med att kultivera friska och levande jordar anser de det enda rätta sättet att upprätthålla friska och uttrycksfulla vingårdar, som överstiger tiden och levererar ren frukt och viner som återspeglar de levande jordarna de kommer från.
Vinet
Druvorna till Veramontes sauvignon blanc skördas nattetid och transporteras direkt till pressning för att behålla så mycket av aromer och syra som möjligt. Vinet genomgick först en kallmaceration i 24 timmar. Därefter separeras must från druvskal som förs omgående över på rostfria ståltankar, för en långsam alkoholjäsning i låg temperatur, allt för att uppnå största möjliga smakutveckling.