Produkter

Taggar

I stort sett varje land har sin egen dryckestradition som grundar sig på vad naturen bjuder just där. På våra breddgrader har det aldrig odlats vin, däremot har säd och spannmål frodats på åkrarna. Tidigt blev destillerat sädesbrännvin en nordisk folkdryck. Många gånger var sådan sprit oren och vass och för att göra den någorlunda njutbar tillsattes kryddor. Konsten att krydda brännvin blev så småningom ett nordiskt signum, särskilt dill och kummin användes i stor omfattning. Kryddat brännvin kom att kallas akvavit efter latinets aqua vitae – livets vatten. Mot slutet av 1800-talet förfinades recepten och vi fick många av de klassiska varumärken som blivit en del av den nordiska dryckestraditionen. Enligt en EU-norm är akvavit ett destillat av spannmål smaksatt med minst en av kryddorna dill eller kummin och med en alkoholhalt som inte får vara lägre än 37,5 %. Sedan länge förekommer många andra kryddningar, ekfatslagringar och smaksättningar, dock måste kummin eller dill vara framträdande. Akvavit dricks nästan uteslutande som snaps enligt klassiskt mönster med sång och skål.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab