Produkter

Taggar

I stort sett varje land har sin egen dryckestradition som grundar sig på vad naturen bjuder just där. På våra breddgrader har det aldrig odlats vin, däremot har säd och spannmål frodats på åkrarna. Tidigt blev destillerat sädesbrännvin en nordisk folkdryck. Många gånger var sådan sprit oren och vass och för att göra den någorlunda njutbar tillsattes kryddor. Konsten att krydda brännvin blev så småningom ett nordiskt signum, särskilt dill och kummin användes i stor omfattning. Kryddat brännvin kom att kallas akvavit efter latinets aqua vitae – livets vatten. Mot slutet av 1800-talet förfinades recepten och vi fick många av de klassiska varumärken som blivit en del av den nordiska dryckestraditionen. Enligt en EU-norm är akvavit ett destillat av spannmål smaksatt med minst en av kryddorna dill eller kummin och med en alkoholhalt som inte får vara lägre än 37,5 %. Sedan länge förekommer många andra kryddningar, ekfatslagringar och smaksättningar, dock måste kummin eller dill vara framträdande. Akvavit dricks nästan uteslutande som snaps enligt klassiskt mönster med sång och skål.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab